Как комуналните отпадъци могат да направят общините енергийно независими

Кметовете в област Стара Загора се запознаха с италианската технология „Битови отпадъци за топлинна енергия“. Членовете на Регионалното сдружение на общините в област Стара Загора се срещнаха с представители на италианския консорциум ИНА Енергийна система /INA Energy System/.

Главният директор на предприятието Джузепе Чезура представи пред местната власт предимствата на разработения метод, който превръща органичната част от битовия отпадък в повърхностни настилки и средство за отопление: „Технологията дава възможност да се намалят до минимум отпадъците и да се използва максимално превръщането им в нещо полезно.“, обясни Чезура.

Иновативната технология бе представена на Кмета на Казанлък в края на миналата година от македонски партньори на италианската енергийна компания. Тогава Галина Стоянова се ангажира да запознае своите колеги от региона с подробности за приложението на подобен екологичен метод за преработка на общинския боклук, за да разшири вариантите за взимане на решения за справяне с проблема: „Все още за нас отпадъкът е финансова тежест. Само загуба, която не връща никакъв приход.“, отбеляза тя и акцентира върху общинското съучастие в подобен съвместен проект.

Срещата, инициирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова премина под домакинството на Община Стара Загора, в Зала 2.

Пресцентър на община Казанлък

3

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 

34

 

 

 

35

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram