КАЗАНЛЪШКИ УНИВЕРСИТЕТ „ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ”

„Ако в България се роди гений, то това ще е геният на завистта!”, каза навремето писателят Елин Пелин. Ще си позволя да перифразирам: „Ако в Казанлък се учреди университет, то това ще е университетът на лицемерието”.

Учудва ме лицемерието на настоящата местна власт, която цял мандат ДО 1 ноември 2014 не се сети за мизерните условия, при които работи световноизвестният наш учител Теодосий Теодосиев – човекът-университет.

Защото, образно казано, Школата на Тео е била и ще си остане единственият казанлъшки университет, а друг не ни е и нужен, университет, произвел стотици кадри  които днес преподават ВУЗ-ове, Кеймбридж, Оксфорд, научни центрове и интелектуални средища по света и у нас.

Нищо, че популистът Стефан Дамянов заблуждава града, общината и общинския съвет, че ще прави Технически университет в Казанлък по модел от Тула или Толиати – сантимент от времената, когато в подопашния му завод „Фридрих Енгелс” са се сглобявали булгар рено и жигули.

Учудва ме и лицемерието на премиера Бойко Борисов и подопашния му кабинет, които проспаха подвига на Тео през първия си мандат. Защо никой от ГЕРБ не се сети за казанлъшкия будител преди репортажът за Деня на будителите (01.11.2014) на старозагорската журналистка, кореспондент на Нова ТВ, бивша ученичка на Тео. Но, всъщност, виновен ли е в случай Бойко? Не е длъжен все пак да познава цяла България, па макар и само гениите в нея, които се оказва, никак не са малко.

Вярно, за Школата на Тео и мизерните условия, в които работи със своите ученици, не се сети нито Тройната коалиция, нито комунистите, нито Царя, камо ли СДС, от чиято листа навремето Тео се кандидатира за депутат. Та да стигнем пак до ГЕРБ, които проспаха първия си мандат по отношение на Теодосий и сега, верният на изключително манипулативния си нюх за добър пиар Борисов, щедро му преотстъпи порутеното училище в хидравлика.

И тук пак стигаме до безхаберието и абсолютната незаинтересованост на местна власт. Нима кметът на Казанлък не знаеше, че Тео работи в студ и мизерия в бившата сладкарница „Орлово гнездо”. Че там за децата му нямаше место къде да седнат, камо ли да се стоплят. Защо Галина Стоянова не взе мерки още в първия мандат на ГЕРБ, та за информира любимия си премиер, а сега, когато Тео е медийна звезда, каквато между другото никога не е искал да бъде, властта ни си чупи краката да му се слага и да се снима с него.

Но пак, хитроумно, изпращайки зам.-кмета по финанси Петър Косев, да поздравява Тео, а не Стоянова, може би за да не би „Мъжът на годината” да затъмни измислената й наградка, с която ни баламосва, че е кмет на годината ли, човек на годината ли, така и не разбрахме, защо тя сама си знае, че ако има номинация за „Нищо на годината”, Нейно Нищожество ще я спечели.

Друг е въпросът доколко Косев е достоен да поздравява Теодосиев, предвид спорната фигура и имиджа на първия в общественото полезрение.

Сега е много култово да се слагаш до Тео, да се опитваш да се понаплискаш от неговата светлина, но защо никой никога и никъде не му помогна досега. Трябваше тая работа да я свършат журналистите, първо от Нова ТВ, после и в цяла България, та да се стигне до наградата „Мъж на годината”, пак плод на журналистически труд – този път на „Дарик”.

Никой, нито Копчев, нито Сарафов, нито Гороломов, нито Дервишев, нито Дамянов, нито един кмет през последните 25 години не помисли, нито създаде нормални условия за работа на Тео.

Все пак тук не можем да отречем закъснялата заслуга на ГЕРБ. Макар че състоянието, в което се намира бившия Техникум по хидравлика, е повече от покъртително и окаяно. Погледнато отвън, а може би и отвътре.

Така че, не е зле, когато говорим за видни казанлъчани, да забравим личното си его и да си припомним, че не кметът е най-важния човек в града, на когото всички трябва да се възхищават. Тео вече 45 години обучава ученици и надживява временната „слава” на политици-еднодневки, които обикновено танцуват един мандат.

Не повече.

 

Един ученик на Тео

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram