Казанлъшки туристи оцеляха след снежна блокада в Балкана

Девет души, сред които и 7-годишно дете, са спасени от снежна блокада в района на търновското село Райковци. Туристите са от Казанлък и Стара Загора, съобщава  Faktor.bg.

Операцията е била проведена от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново. Туристите са почивали в къща в почти недостъпната местност „Пирамидите“ в курортното селище Райковци.

В операцията са участвали огнеборци, спасители и полицаи от участъка в Килифарево. В координацията на действията са се включили кметовете на Дебелец и Килифарево, както и кметският наместник на Райковци. Балканското селце се намира в близост до Прохода на Републиката. Туристите отседнали в една от петте махалички на Райковци. Групата обаче не предвидила, че местността е стръмна и труднодостъпна. Падналият през почивните дни сняг напълно откъснал махалата от света. Компанията разполагала с високопроходими джипове, но въпреки това не успяла да излезе от снежния капан. Автомобилите на туристите са още в района на Райковци.

Спасените са били в добро здраве, няма премръзнали или болни. По време на снежната блокада, те се греели на дърва и са разполагали с достатъчно количество хранителни провизии и вода. Били са и с включени комуникации и телефони.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram