ИАРА държи изкъсо бракониерите по язовира и рибните магазини в Казанлък

От началото на годината инспекторите от отдел „Рибарство и контрол“ осъществяват засилени проверки по суша и вода в голяма част от водоемите на област Стара Загора, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Чест обект на бракониерски набези е язовир Копринка, който е контролиран вече няколко пъти, уточняват от ИАРА. Резултат от проверките има на няколко дати, като на 14 януари, около 20,30 ч. с помощта на доброволни сътрудници в местност Копрински ръкав са извадени и иззети от водата с лодка 250 метра бракониерски хрилни мрежи, с големина на окото 40 мм. Риба в мрежите не е намерена. Същата вечер е извършен воден обход и по местностите Острова, Симитлерски ръкав, Дунавски ръкав и Садките.
На 15 януари е извършена планирана акция от контролните органи на отдел РК, Стара Загора със съдействието на доброволни сътрудници в няколко пикови точки на областта.

В същия ден по подаден сигнал от любители риболовци е извършен воден обход на язовир Копринка, като при местността Садките са извадени и иззети от водата 100 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 50 мм. Хората подали сигнала са съдействали на контролните органи на ИАРА и са освободили рибата от мрежите по най-бързия начин. В продължилия воден обход по язовира, при местността Шейтана са открити, извадени и иззети от водата 400 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 40 мм. Рибата от мрежите 6 кг каракуда е освободена и върната обратно във водата. Водният обход е продължил по местностите Лешница, като в тази част язовирът е бил замръзнал.

В нощта на 15 януари е извършен воден обход и на язовир Жребчево, продължил до 3 часа сутринта. Обходени са местностите Тясното, Паметника, Паничерево, Лавандулата и Мантинелата. Не са установени нарушения по ЗРА на язовир Жребчево. При извършените проверки през тези дни инспекторите са съставили необходимите констативни протоколи.

От началото на годината много стриктно се наблюдава и следи търговията с риба и рибни продукти по търговската мрежа на Казанлък и Стара Загора, както и прилежащите към тези общини села. Засилените проверки по водните обекти на област Стара Загора ще продължат и през следващите дни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram