Акция по кръводаряване в Казанлък

Българският червен кръст прикани казанлъчани да се присъединят към акцията за безвъзмездно кръводаряване, която ще се проведе на 23 януари, вторник, от 8.30 до 12.00 часа в Общинския пункт на ул. „Любомир Кабакчиев“№6, залата на БЧК под МЦ „Мазалат“. Инициативата е на Областния съвет на БЧК и Районния център по трансфузионна хематология Стара Загора.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години е способен да дари кръв. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Не съществува никакъв риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, които дарява кръв! Цялата процедура продължава 30 минути.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.
Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв.

Решението за даряване на кръв е лично, дълбоко човешко право и се дължи на собствена убеденост и информираност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram