Южници-Верижници: В народните представи светкавиците и гръмотевиците са въжета и вериги

Южници-Верижници: В народните представи светкавиците и гръмотевиците са въжета и вериги

От 5 в. насам на 16 януари църква отбелязва Поклонение пред честните вериги на Св. ап. Петър.
След като Ирод Агрипа I убил Ап.Яков, хванал и ап. Петър и го хвърлил в тъмница, където наредил да го пазят 16 войници. Имал намерение след празника Пасха да го изведе пред народа. През това време християните непрестанно се молели за него. В последната му нощ преди да го изведат и убият, Петър бил окован във вериги и спял между двама войници. На вратата пазели стражи. Изведнъж станало светло! Явил се Ангел Господен и казал „Стани веднага!“. Станало чудо и веригите сами паднали от ръцете на Петър, а Ангелът го извел от тъмницата. Ирод се разгневил и избил войниците, които не могли да опазят Апостола.
След време учениците му се сдобили с тези вериги и ги предавали от поколение на поколение като скъпа светиня. Чрез тях вярващите получавали изцеление.
Когато в Йерусалим дошла на поклонение императрица Евдокия, патриархът й връчил ценната реликва. Едната верига тя изпратила в цариградската църква „Св. Апостоли“, а другата дала на дъщеря си Евдоксия, която построила храм.
Народът нарича този ден Южници-Верижници. Денят е посветен на „въженцата и верижките“ в пряк и преносен смисъл. На него се празнува срещу светкавиците и гръмотевиците, които в народните представи са и въжета, и вериги. На този ден се раздават за здраве колачета, за предпазване от гръм. Празнува се за здравето на добитъка и хората.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram