Казанлъшки кукери на фестивала в Симитли

Кукерските групи на Турия и Търничени, с участници и от Казанлък, направиха впечатляващо представяне на 14-тия поред фестивал „Симитлия- Древната земя на кукерите“, като спечелиха и награди от участието си в събитието. Групата от Турия- за сурати, а тази от село Търничени- за най-големи хлопки. Фестивалът в Симитли събра близо 3000 последователи на традициите, които дойдоха, за да радват публиката с начина, по който почитат традициите. Бабугери, старци, мечки, арапи с черни маски и рога, булки и младоженци, попове, дяволи и още много персонажи  от цялата страна бяха част от кукерския маратон в съботния ден.

Много музика, надиграване, веселие и добро настроение съпътстваше групите, които години наред идват в Симитли. Над 10 хиляди зрители събра стадион „Арена“ в Симитли, арена на кукерското дефиле. В него взеха участие и казанлъчани, от години съпричастни към древните български обичаи.

Брат и сестра, бивши лекоатлети от Казанлък, Димитър и Станислава Василеви отново облякоха кукерските костюми, като част от състава на турийската група, наброяваща близо 30 човека. Следващият фестивал за турийци и кукерски групи от страната е в Перник на 28 януари.

15940596_1009112719233720_1681522900095278696_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иначе, в официалното класиране и тази година първо място „За цялостно представяне” си поделиха групите от квартал „Ораново“ и село Крупник. След тях, първи подгласници журито класира уникалните кукери от село Брежани и град Симитли. На трето място тази година са три групи – село Черниче, село Полена и група от град Симитли.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram