Втори връх Шипка се издига в Средна Азия

Родният връх Шипка има свой „дубликат“ на друг континент, който обаче е по-висок с почти пет хиляди метра и не е достъпен за туристи. Той се намира в планинската верига Памир в Централна Азия и се издига на 6254 м. Съименникът на историческия български връх се намира на територията на Киргизстан.

През 1968 г. за първи път в историята на българския алпинизъм два безименни върха отвъд пределите на родината ни са назовани с български имена: Шипка и България. Това се случва, след като наши алпинисти ги покоряват в експедиция на „Народна армия“, ръководени от една легенда – Енчо Петков.

Из планините по света има 44 върха, които носят български имена. Историите на премиерните изкачвания, довели до пренаписването на световната карта, са важна глава в историята на алпинизма у нас. Тя е събрана в книгата „Българските върхове по картата на света”. Авторите са двама от най-известните български алпинисти – Сандю Бешев и Дойчин Боянов.

Книгата излезе от печат в края на септември м.г.

Поместените в нея разкази ни пренасят на непристъпни географски ширини, срещнат с непознати култури и качват на някога недокоснатите, сега български върхове.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram