Скрои ли пак шапката Общината на спортистите ни?

Шапки. Да, шапки от онези по левче от борсата на „Илиянци“, които в по-сериозно количество излизат на цена от стотинки, подари Община Казанлък на ТОП 10 спортистите ни за 2015 г. Плюс календар на администрацията и лист грамота.

Когато т.нар. церемония по обявяването на най-добрите спортисти отмине, ехото заглъхва с тъжен стон. Обявяването е факт, но не и награждаването.

Причината е в едва 1000-та лева общ награден фонд, който цънцарски задели Общината за най-добрите си посланици у нас и в чужбина, за това че вдигаха трибагреника по пилоните. Според чиновниците и техните началници толкова заслужават заслужилите.

В тази почетна десятка спортистите и техните колеги от останалите клубове, нестигнали до класацията, са получили и тази година от мащехата точно 60% от субсидията, предвидена да подпомага развититето на спорта от общинския бюджет. Сарказъм. Не, не е. Реалност е тази подигравка. Изглежда традицията малко над 200 000 лева да се заделят  в общинския портфейл за спорт е непоклатима, защото в Бюджет 2016 няма позитивини изненади. С уговорката, че все още никой официално не е видял разбивката по дейности, но общата рамка го предполага. Поне тази, публикуваната в официалния сайт на администрацията.

Ще оставим сега без коментар поддържания целенасочено финансов недоимък, фон на самоцелно строящите се стени, спортни площадки и скейтборд терени, понеже аргументът, че се правят с европейски пари е почти железен. Но железните доводи първи ръждясват. Ще се вгледаме в тези цифри надълбоко скоро.

Сега не наблюдаваме, а опитваме да се забавляваме, макар и с тъжни чувства покрай церемонията. Поне така я наричат общинските служители. Вяла, в неподходяща зала, изоставен от заслужилите спортисти кетъринг, напуснали веднага след приключването на ръкостисканията и връчването на огромни и груби награди, наричани по презумпция плакет. Огорчени и недооценени състезатели, порязани от нещо като регламент. За което предстои да чуете и видите от личните им изповеди.

 

По инициатива на Красимир Ганев, член на комисията по определеянето на достойната десятка и спортен редактор от дълги години в Медийна група „Вис виталис“, бе връчен посмъртно плакет на Кралю Орозов. За Орозов без коментар. Всеки български град е искал да има такъв треньор по футбол. Но откъде да се сетят казанлъшките чиновници, че мъчително отишлият си Кралю заслужаваше признание приживе. Не че се сетиха и след смъртта му. Наложи се журналист да настоява за това.

Дори на церемонията снощи имаше конфузна ситуация с присъждането на признанието. Не само от публиката, която вместо минута мълчание, ръкопляска като изоглавена, но и дупката в сценария, където висш представител на „Арсенал“ АД трябваше да връчи специална награда на семейството на Кралю, но бе забравен от драматурзите на „церемонията“. Именно от мениджмънта на военното дружество не пропуснаха треньора и подпомагаха финансово лечението и последните му дни.

За параолимпийците ни, от дълбоко уважение към тях, днес няма да коментираме отношението на властта.

Във футбола през последните часове в Казанлък стана много интересно. Ситуации, заслужаващи отделно репортерско внимание. Ще се наложи такова да бъде насочено и специално към Постоянната комисия в Общинския съвет, отговаряща за решенията в спорта, където спорни личности ще трябва да се произнасят, бидейки в недотам регламентирани обществени и законови отношения.

Въобще казанлъшкият спорт го чакат времена на обичайна оскъдица не само на финанси, но и на експерти, подменени със службогонци и селски меринджеи, а кройката на шапката ще е все така пригодена да връща дима към състезателите, задушаващ мирис и безпределна потребност от наложителен ремонт, който да изкърти мекотелите от сферата, където хронометъра, дължината, височината и техниката са свещени.  Все безотказни физични параметри на измерението, в което съществуваме, а покоряващите тези мерки ще останат в историята, постиженията им ще пребъдат, задминали и наритали на бунището й незапомнящите се имена на синекурните временни двуноги с баджове на ревера, съдържащ герба на Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram