Общинските болници започват протести от Чирпан

Общински болници в страната започват протестни действия. Очаква по обед  персоналът им да излезе пред лечебните заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.

Спешният прием на пациенти няма да бъде прекратяван, информира директорът на здравното заведение в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.
Лекари, медицински сестри и персонал настояват за допълнителни  30 млн. лева за общинските болници, за спешно изплащане на надлимитните дейности и провеждане на спешен дебат за бъдещето на здравната система като цялостен модел.

Протестът ще протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване“. Членовете на Сдружението на общинските болници се събират днес в Чирпан.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лева.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram