Токът ще поскъпне!

Повишаването цената на електричеството е неминуемо. Това заяви в Казанлък Стефан Заманов, който е вицепрезидент стратегическо развитие в EVN. Той се срещна с представители на местния бизнес и граждани в залата на казанлъшката търговско промишлена палата.  Според Заманов 50% от фактурите за ел. Енергия са данъци и акцизи към държавата. Една от най-натоварващите ставки в нея е „задължение към обществото“. Основната част от нея се формира от сключените още през 2013г. договори за изкупуване на електричество от фотоволтаичните централи и от американския тец в Раднево.

Либерализацията пазара на електричество вече е в ход, но за битовите абонати е трудно да се ориентират в предложенията на търговците на електроенергия.

Според Заманов до две три години все повече българи ще се ориентират към монтиране на соларни централи в къщите си, което ще облекчи домакинствата и по настоящем е хит при строителството на запад. Не консумираната електроенергия от домакинствата ще бъде изкупувана от електроразпределителното дружество.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram