Ден 3: Казанлък в защита на Пирин

Трети протест на природозащитници „за“ запазване на природата на Пирин ще се проведе в Казанлък днес от 16:00 часа на площад „Севтополис“, съобщават през Фейсбук организаторите от сдружение „Вихъръ“.

Първото събиране бе на 4 януари, последвано от второ на 12-ти.“

Протестът се присъединява към другите, провеждани в десетки градове в страната и цели да покаже, че казанлъчани не остават безучастни към унищожаването на българската природа.

„Да застанем на пътя на беззаконието и погубването на природата около нас и в цяла България“, призоваха природозащитниците на предходните два протеста. И още:

„Защо протестираме?

Случващото се с Национален парк Пирин е най-ярък пример за погазването на закона и унищожаването на национални ценности.

Протестираме срещу приетото на 28 декември 2017г. решение на Министерски съвет, което дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин.

Какво е важно да знаем за приетото на 28 декември 2017г. (последния работен ден) решение на Министерски съвет:

1. То е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
2. То погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания
3. То застрашава едно от най-ценните природни места в България.
4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.
5. В него липсва предложение за втори лифт.
6. То не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен.
7. То не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района.
8. То не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram