Иван Цанев е носител на Яворовата награда за поезия

Поетът Иван Цанев е носител на Националната Яворова литературна награда. Той е избран единодушно от жури с председател доц. Пламен Дойнов. Пръв носител на наградата през 1968 година е Павел Матев, а сред носителите през годините са Христо Фотев, Валери Станков, Иван Динков, проф. Михаил Неделчев, Калин Донков и др.

Връчването на наградата е част от 50-тите Яворови януарски дни-Чирпан, а юбилейното издание тази година е посветено на 140-годишнина от рождението на поета и революционер. Дните се провеждат от 13 до 15 януари, гост тази година е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Запалването и пренасянето на огъня на яворовата поезия е от 17:30 часа до градския парк „П. К. Яворов“, където Яворовите януарски дни ще бъдат открити. В 18:00 ч.  започва тържествената Яворова вечер-слово за великия поет и революционер  ще произнесе доц. Пламен Дойнов, ще бъде изнесен рецитал по стихове на Яворов,тържествено ще бъде връчена Националната Яворова литературна награда, а вечерта ще завърши с концерт на Неврокопския танцов ансамбъл.

Национална научна конференция на тема „140 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов“ с участието на 37 наши учени ще се проведе на 14 януари от 10 часа. Премиерата на сборника „Аз не живея, аз горя“ с Яворова поезия в превод на 11 славянски езика е от 18:00 часа. На 15 януари от 15:00 ч. е премиерата на филма „Яворов – разкази от вчера и днес“ на доброволци към Българския младежки червен кръст при СУ „Яворов“ – Чирпан.

Веднага след това ще се отчете Националният младежки конкурс „И ти си в мене, ти, Родино моя“, Националният конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ в памет на Василия Стоилова. Ще бъде открита и изложба с творби на наградени автори. В 18:00 часа е началото на постановката „Крадецът на праскови“ на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

Около 7 хиляди души са посетили миналата година къща-музей „П.К. Яворов” в Чирпан.
Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram