Увеличават се болните от ОРЗ и грип, край морето – готови за епидемия

След кратък отлив покрай дългите празници, броят на острите респираторни заболявания за старозагорско отново тръгна плавно нагоре.

През първата седмица на 2019 г. са регистрирани общо 303 случая на ОРЗ, при 277 за предходната седмица. Заболеваемостта е 221 случая на 10 хиляди души.
Регистрирани са общо 25 случая на заразни заболявания, при 21 за края на годината. От групата на капковите инфекции е отчетено завишение при варицелите. Лекарите съобщават за 20 пациенти от Стара Загора, Казанлък и с. Копринка.

До две седмици в някои области на страната ще бъде обявена грипна епидемия, обяви преди дни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, гостувайки в Нова тв.  От РЗИ – Бургас обявиха, че морската община е пред грипна епидемия. Във Варна също отчетоха висока заболяваемост.

Тази година грипове от вида H1N1, известен като свински грип, и H3N2 са основните причинители на заболяването. 

Симптомите са познати – отпадналост, висока температура, кашлица, главоболие. Процентът на усложненията от грипа е нисък – около 1%, уточни експертът. Студът е опасен за хората с кардиологични проблеми. Имаме огромен прилив на пациенти в студените дни, подчерта д-р Анна Николаева от отделението по кардиология в болница „Света Анна“. Тя допълни, че ако почувстваме болка в сърцето или стягане, трябва веднага да потърсим лекарска помощ.

Разбирането, че вирусите се влияят много от времето не е съвсем вярно. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и оттам са тези промени в заболяемостта. Истината е, че вирусите обичат студа. Грипът си е заразно заболяване. Топло или студено, той се разпространява, каза още д-р Ангел Кунчев.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram