Новите фактури за тока не включват разхода по празниците

Средната стойност на фактурата при битовите клиенти на EVN България за декември 2014 г. е 61,30 лв. (с ДДС) спрямо 52,27 лв. (с ДДС) година по-рано.

 

Фактурите, които в момента са на каса, не включват потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари

 

С навлизането в активния зимен сезон EVN България отчита завишаване на средните стойности на фактурите за консумирана електроенергия за своите клиенти в Югоизточна България. Според данните на дружеството средната фактура за декември 2014 г. е 61,30 лв. (с ДДС), докато средната стойност на фактурите за декември 2013 г. е била 52,27 лв. (с ДДС).

 

Основен фактор за това е повишеното потребление, което дружеството отчита. Данните сочат, че средното потребление на електричество през декември 2014 г. е било 335 киловатчаса, което е повече от средната стойност за декември 2013 г. от 312 киловатчаса. При сравнение с ноември 2014 г. също се забелязва завишение на потреблението. През ноември 2014 г. средната консумация е била 282 киловатчаса, а средната фактура – 51,94 лв. с ДДС.

 

Фактурите, които в момента са на каса, не включват потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари. По време на празничните и почивни дни сътрудниците на EVN България отчитаха показанията на електромерите по редовен месечен график, спазвайки правилата за измерване.

 

Освен повишеното потребление в посочените средни стойности за фактури следва да се има предвид и промените в цените на електроенергията през последните 12 месеца. Посочените стойности на потребление и фактури са средноизчислени, поради което не могат да се отнесат автоматично към всеки един конкретен клиент, чиято консумация на електроенергия е индивидуална.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram