Казанлък празнува 140 години Свобода

С тържествен ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг започнаха честванията на площад „Севтополис“ в Казанлък за 140-та годишнина отОсвобождението на града.

Паметните събития от 1878г. тук, поставили основите на мирния договор, подписан в Сан Стефано само дни след Освобождението на града пред множеството припомниха изявени обществени личности на Казанлък. Те приветстваха инициативата на Кмета Галина Стоянова и призоваха за подкрепа към общонационалното историческо дело, започнало в Казанлък преди 140 години, което завършва с появата на Третата българска държава и връщането на картата на Европа на днешна България.

Пред Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, заместник председателя на Народното събрание Емил Христов, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници, кметове на населени места, патриотични организации и ученици пръв гордост от историческата роля на Казанлък изрази почетният гражданин Николай Ибушев. „Историята е наука и за добър анализ и поуки, които трябва да се помнят.“, отбеляза почетният гражданин на Казанлък Добромир Гущеров и припомни българщината в битките при Шипка – Шейново, Казанлък – Енина и важните исторически събития във всички останали местенца в казанлъшката долина, чиито център е бил Казанлък. „Казанлъчани и историците са в дълг пред младите за събитията от Освободителната война тук.“, сподели видната казанлъчанка Лилия Димитрова и пожела Казанлък да стане известен на Европа и света със своята култура, просвета и патриотичен дух.

Тържественият водосвет за благоденствието на Казанлък, отслужен от казанлъшки духовници завърши с поздравления от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан за „Вечна и Светла памет“ на воините, дали живота си за Свободата на Казанлък и на България.

В ритуала по издигане на трите знамена участва представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Духовият оркестър на Втора Тунджанска Механизирана бригада – Стара Загора.

За първи път с литийно шествие всички присъстващи се отправиха по централния булевард на града към Казанлъшки девически манастир „Въведение Богородично“. Казанлъчани се събират всяка година в манастирския двор, за да отбележат Освобождението на града и да почетат паметта на знайните и незнайни жертви в Освободителната война – руски бойци, български опълченци и мирно население. За всички тях, както и за загиналите на това място 340 деца, жени и старци по време на Освобождението казанлъчани свеждат глава пред паметника, издигнат в тяхна чест.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram