Навършват се 156 г. от рождението на Емануил Манолов

Днес се навършват 156 години от рождението на Емануил Манолов- основоположникът на българското професионално композиторско творчество.

Роден в Габрово на 7-ми януари 1860 г. , но свързан с живота на кипящия от живот следосвобожденски Казанлък. В града на розите композиторът не живее дълго, но именно тук са най-силните му творчески години. Бил е преподавател в Педагогическото училище, капел-майстор на 23 Пехотен Шипченски полк. В Казанлък написва и първата българска опера „Сиромахкиня“, която е поставена през 1900 година и която е изградена в интонациите на градския романс и италианската класическа опера. Тук намира приятели в лицето на други двама колоси на културата на Казанлък Иван Енчев – Видю и Александър Едрев – Вердила. Оттук започва разпространението на творчеството на Емануил Манолов, основен жанр в което са хоровите песни. Автор е на китки за смесен акапелен хор, за смесен хор и пиано, литургични песнопения,  маршове,  детски и училищни песни, сред които класическият образец „Хубава си, татковино“.  Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси, квартет,  5 солови песни, 3 дуета и други.

В Историческия музей на Казанлък се съхраняват ръкописи на произведения на Емануил Манолов, като най-ценният експонат е оригиналната, реставрирана партитура на „Сиромахкиня“, екземпляри от „Славееви гори“, „Звукове“ и „Музикална китка“.

Композиторът умира в Казанлък на 42 години на 2 февруари 1902 г. Домът на културата в родния град на Емануил Манолов – Габрово, носи неговото име.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram