Рекорден брой смелчаци на Богоявление в Казанлък

18-годишният Дечко Иванов от Казанлък „спаси“ Богоявленския кръст от водите на Старата река до входа на казанлъшкия парк «Тюлбето» навръх Йордановден. Той честити Имения ден на всички именици и пожела да уважаваме традициите си и „Да живее България!“. Дечко участва в красивия християнски ритуал за първи път, както и още 15-ина момчета, престрашили се да нагазят в студените води за първа година. Така общият брой на най-смелите мъже на Богоявление в Казанлък надхвърли 40 за първи път, а на гостите на празничния ритуал – стотици.

Най-малкият участник бе 11-годишният Никола, който скача за първи път, а най-големият – 55-годишният Милен Анчев, който спазва традицията по изваждането на кръста вече 9 година.

Кметът на Община Казанлък лично поздрави и награди всеки един от храбрите и издръжливи участници. Галина Стоянова пожела за всички „Цялата година да е здрава, добра, слънчева и усмихната!“.

Специална награда получи именикът Йордан Йорданов, който от общо своите млади 34 години – 19 не пропуска да участва в „спасяването“ на кръста. Въпреки, че работи в чужбина на Йордановден той е в родния си град, във водите на Старата река вече 19 години и почитта му към Богоявленския обичай бе възнаградена със сладка торта от фирма „Ивет“.

Начало на ритуала за изваждането на Светия кръст от ледените води за здраве и благоденствие дадоха казанлъшки духовници от храма „Свети Пророк Илия“. Те пристигнаха с литийно шествие от Куленската църква и по традиция хвърлиха Богоявленския кръст в Старата река за здравето и благоденствието на жителите на Казанлък.

Празничната програма на Община Казанлък за всички жители и гости започна рано сутринта с отслужване на Света Божествена литургия и Богоявленски водосвет в храм „Свети Пророк Илия“ и всички православни храмове в град Казанлък и завърши с весели общи хора.

Община Казанлък благодари за съдействието на ресторант „Магнолия“ и фирма „България К“АД, с които заедно направиха незабравим празника на Богоявление в Казанлък, с вълшебната сила на осветената вода в деня на един от най-големите християнски празници – Кръщение Господне!

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram