Празник на здравата вода край Мъглиж

За поредна година в местността „Барите“ край Мъглиж, ще се проведе празник на здравата вода. Ще бъде представен ритуала „водици“ от представителите на школа за оцеляване „БагаТур“ и танцова формация „Настроение“. Програмата започва от 11 часа на 6-ти януари, а самият ритуал „Водици“ ще бъде изпълнен час по – късно. Ето програмата и призива на организаторите.
Като наш добродетел и съратник в делата ни всеки гост е редно да спазва порядките ни!

1. Да са благи думите и чисти помислите ви, та да стане магията, да се вдигне и с капчиците жива вода да пръсне сила в сърцето на всекиго!
Не допускайте цинизми да мърсят речта ви и всеобщия ни празник;
2. Да заплатите дан от 10 парѝ*, за които освен, че ще бъдете част от обредните действия за оздравяване на водата, сетивата ви ще се насладят на уникалния спектакъл „Водици“;
*за деца до 12 години не се заплаща!
3. За участниците в обичаите e задължително да сa пременени в старовремски одежди по примера на багатурите, средновековието или днешната българска народна носия. За зрителите е по желание и възможност.
4. Да не се произвеждат произволни гърмежи със старовремски или други оръжия, освен в определеното за това време, което време предварително ще бъде упоменато;
5. Във водата се влиза с мълчано мъжко хоро, на което всеки мъж или момче може да се улови, но само ако е със старовремско облекло!
Докато влизат във водата мъжете не говорят, не свирят, не пеят! Чува се само дъха им, за което е нужно и свидетелите на това своеобразно съчетаване да притихнат.
6. Водичарка може да бъде всяка жена с чисто сърце, бяла премяна и лично менче или стомна в ръце! След хорото в реката мъжете пълнят менците на Водичарките, а те разнасят оздравената вода сред народа.

ПРОГРАМА

11:00 ч. ПОСРЕЩАНЕ ПО СТАРОБЪЛГАРСКИ
В деня на Богоявление с почит и вяра ще отворим широко дверите на невидимия свят около нас, за да влязат и останат в сърцата ни силите на равновесието и добротата!

12:00 ч. СПЕКТАКЪЛ „ВОДИЦИ“
Лицата на стари познайници – Багатурите ще се озарят в нова светлина, носеща името Настроение! Смели войни, пречудни диви и пъргави хороводци ще ви разкажат приказка за Водата, единени в ритъма на българските народни танци!

12:30 ч. ОЗДРАВЯВАНЕ НА ВОДАТА С МЪЖКО ХОРО
С чиста помисъл момци юначни мълчаливо ще нагазят в мразовитите води на реката, за да пробудят пазителката на живота – водата и да отключат целебната ѝ сила!

13:00 ч. ВОДИЧАРКИ
Пъргави моми Водичарки с радост ще разнесат менци с жива вода сред народа, та да може всеки лице си като умие, стари тегоби назад да захвърли и на плещи да му олекне!

13:30 ч. ИЗПРАЩАНЕ ПО СТАРОБЪЛГАРСКИ
На сладка раздумка край огъня, като ви нагостим, ще викнем, запеем и с кръшно хоро дружно земята ще разлюлеем!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram