Заради неплатени данъци за милиони искат лиценза на „Сириус“, охраняваща общинските имоти на Казанлък

Данъчните събират принудително неиздължените налози от фирмата на скандалния казанлъшки зет Васил Панчев, който врътна схема и с депутата с „паднал“ имунитет от ГЕРБ Борис Кърчев

 

Още през март 2018г. директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) е издал заповед за отнемане на лиценза за дейност на „АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА СИРИУС“ ЕООД за натрупани огромни данъчни задължения.

Това става ясно от писмо до Пресс ТВ от шефката на Национална агенция по приходите  /НАП/ Галя Димитрова.

Агенция „Сириус“ охранява стотици обекти в страната и всички общински имоти в Казанлък.

Тя е собственост на Васил Панчев, който е казанлъшки зет и близък приятел на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев.

До задвижването на процедурата за лишаването от лиценза за упражняване на дейността от „Сириус“ се стига, след като проучване на НАП установява, че дружеството има просрочени публични задължения „в особено големи размери“, а за събирането им е образувано изпълнително производство по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

НАП е извършила и проучване на имущественото състояние на дружеството и са наложени обезпечителни мерки върху наличните му активи. Действията по принудително събиране продължават и сега, за това информира още Пресс ТВ шефката на Агенцията Галя Димитрова.

„Доколкото имуществото на „АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА СИРИУС“ ЕООД не е достатъчно да обезпечи изцяло дълга на лицето, е изпратено и уведомление до Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), с оглед предприемане на действия за отнемане на притежавания от дружеството лиценз за извършване на охранителна дейност по реда на Закона за частната охранителна дейност. Съгласно получения отговор има издадена заповед № 3286з-1217/ 20.03.2018 г. на директора на ГДНП за отнемане на лиценза“, пише в писмото до медията ни Галя Димитрова.

От същото писмо е видно и че заповедта на директора на ГДНП не е влязла в сила, тъй като се обжалва от АСО “Сириус“ ЕООД пред Административен съд София-град.

Още преди повече от три години Пресс ТВ разкри, че фирмата „Сириус“, охраняваща общинските имоти в Казанлък, след проведени обществени поръчки, е задлъжняла към държавния бюджет с близо 9 милиона лева данъци и лихви само до 2015 г. Към момента не е ясна точната сума на дължимите налози, тай като е данъчна тайна, но те продължават да са „в особено големи размери“, потвърждава Галя Димитрова.

Въпреки това охранителната фирма е печелела през последните 7 години поръчките на община Казанлък. Те са около 20, според Агенцията за обществените поръчки, и остава загадка как това е ставало, ако „Сириус“ е депозирала редовно пред кметската администрация декларации за липса на задължения към републиканския бюджет.

Васил Панчев се прочу печално в края на миналата година, когато гръмна скандалът с продажбата на Дома на Яворов от частен съдия-изпълнител. Къщата на поета на столичната улица „Раковски“ е собственост на Панчев и бе предложена на публичен търг заради неплатени кредити.

Столична община прояви интерес да я купи с пари от държавата, за да съхрани културния паметник, но не се яви на търга. Публичната разпродажба се отложи заради липса на други кандидати.

Пресс ТВ още през октомври 2018 г. предупреди в свой материал за опита да бъде ощетен отново бюджета и с пари на данъкоплатеца да бъде „спасено“ кредитното досие на и без това данъчно неизрядния Панчев чрез тази сделка. Оказахме се прави, защото Столична община поръча правен анализ, а след това се отказа от покупката.

От правния анализ личи, че има съдебен спор, довел до публичната продан, който не е завършил. Правният анализ на собствеността показа още, че освен възбраната от май 2018 г., по която е обявена настоящата публична продан, съществуват още две вписани възбрани върху имота при друг частен съдебен изпълнител – една от януари 2015 г. и една от септември 2018 г. Разминавания в документите за собственост показва още правният анализ: от една страна, по отношение на площта на поземления имот в кадастралната карта имотът е 319 кв.м, според най-ранните документи за собственост площта е 207 кв.м, според приетия през 1992 г. план – 314 кв.м, а според графичното измерване по скица – 306.10 кв.м.

„Неяснотите, свързани с имота, носят със себе си риск“, отбеляза след изводите на правния анализ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Придобиването му е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината“.

 

Васил Панчев купува къщата на Яворов през 2015г. През същата година Националната агенция по приходите /НАП/ налага запор върху сметките на „Сириус“ заради неуредени публични задължения. Към 3 ноември 2015г. неплатените налози на фирмата на Панчев са в размер на главницата 5 795 059 лв. и на лихвите 2 787 412 лв.

От публично достъпна информация в интернет е явно, че „Сириус“ ЕООД  е усвоило през времето от създаването си през 2000 г. досега  12 855 136 лв. от 141 обществени поръчки и 351 494,00 лв. като бенефициент на европроекти.

Пресс ТВ вече разказа в началото на 2018г. и за друга „топла връзка“ на казанлъшкия зет Панчев с Града на розите. Той е близък с местния депутат от ГЕРБ Борис Кърчев, с когото си „оказват“ финансови услуги.

Кърчев пък привнесе към срамната слава на Казанлък, когато гл. прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета в началото на миналия ноември за избягване установяването на плащане на данъчни задължения в особено големи размери.

В журналистическо разследване на Пресс ТВ от март 2017г. разкрихме с документи, че вероятно Борис Кърчев е ощетил фиска на страната. Прокуратурата година и половина след това започна проверка на депутата за периода юни – юли 2015 г., когато като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, с подадена невярна данъчна декларация и използване на документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури, чрез които приспаднал неследващ се данъчен кредит. Бе обявено, че Кърчев ще бъде обвинен в данъчно престъпление.

През 2015г. Панчев дължи данъци за близо 9 млн. лева, а Кърчев се готви да източи свои фирми, да укрие данъци и да ги прехвърли на малоимотно и социално слабо лице. В началото на същата година двамата приятели завъртат схема, популярна на жаргонен език като „куха“, с цел да се облагодетелстват финансово.

Съпругата на Васил Панчев, казанлъчанката Надежда Панчева, управител на Рекламна агенция „Сириус дизайн“ ЕООД, дава заем от 600 000 лева  на Борис Кърчев срещу запис на заповед. Заложен е етаж от сграда, собственост на базираната в Казанлък „Би Би Си кейбъл“ ООД, сред чиито трима съуправители е и Кърчев. Кредитът е даден на 6 януари 2015г.

 

Как съпругата Панчева е броила този заем не е много ясно, тъй като финансовият отчет на фирмата й за 2014г. показва недостатъчна наличност на пари, за да кредитира „Би Би Си кейбъл“ ООД с повече от половин милион. По банкови сметки „Сириус дизайн“ ЕООД в началото на 2015 г. е имало 183 000 лева, а в касата – 4 000 лв.

Панчева „отпуска“ заема и няколко месеца се оттегля от фирмата, като я прехвърля на Екатерина Терзийска.

Съдружниците на „Би Би Си кейбъл“ ООД не издължават сумата от 600 000 лв. до месец май 2015г., както гласи записната заповед и кредиторката им Панчева стига до частен съдия-изпълнител, за да удовлетвори финансовата си претенция. Наложен е запор на  етажа, който …вече е запориран в полза на друго дружество, на което Кърчев и съдружници също дължат.

По-ранната възбрана е заради неиздължени 153 000 лв. от „Би Би Си кейбъл“ ООД към казанлъшка фирма. Цялата схема се прави, за да попречи на други лица да получат сумите от спечелени дела.

Вероятно заемът от 600 000 лв. да е бутафорен и да е само на хартия. Към това навеждат данните от официално публикуваните финансови отчети на „Сириус дизайн“ ЕООД и „Би Би Си кейбъл“ ООД. Първата фирма не е имала достатъчно средства, за да ги даде като кредит, а втората не е осчетоводила такава сума като постъпление.

 

С продажбата на етажа от частен съдия-изпълнител се е целяло явно тази сделка да финансира буквално от въздуха с едни 600 000 лв. казанлъшкото „Би Би Си кейбъл“ ООД и депутата Кърчев, твърде вероятно е и услужливата съпруга на Васил Панчев, която прави сериозна финансова услуга на Кърчев и сие, много приличаща на схема.

Тези маневри много напомнят на опита да бъде сложена на тезгяха и къщата на Яворов. Софийският имот на Панчев има също цесионер, а официално оповестените дългове са близо 700 00 лева. Първоначалното намерение на ЧСИ да я обяви за продан за 1 700 000 лв. не би означавало нищо друго, освен разплащане на дълговете и чиста печалба от милион лева. При това, ако се бе осъществила сделката със Столична община, с държавни пари към бизнесмен, задлъжнял с милиони към същата тази държава.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram