Експерти от ЮНЕСКО наблюдават леденото хоро в Калофер

Тази година многобройните гости на Калофер първо ще трябва да изчакат да бъде изпълнен уникалният обичай и чак след това да влязат в студените води на Тунджа, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.Той посочи, че ще има охранители и полицаи, които няма да допуснат влизането на външни хора във водата, дори и те да са облечени в носии.

„Всички гости са добре дошли на Богоявление в Калофер. Първо във водата трябва да нагазят калоферци, както повелява традицията“, каза Стоянов и допълни, че тази година наема охранителна фирма, защото гостите не се съобразяват с това. За трета година ритуалът ще бъде наблюдават от ЮНЕСКО. Техните пратеници обръщат внимание на най-дребните подробности в изпълнението на обичая и поради тази причина е от голяма важност външните хора да влязат в реката след местните. „Те самите миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците”, заяви кметът на Калофер.
Припомняме, че ритуалът се изпълнява като мъжете пеят характерни калоферски песни, под звуците на гайдите и тъпаните. Кметът на Калофер подчерта, че тази година ще има стриктни правила и за фоторепортерите и операторите, за да не бъдат допускани на тясното мостче над реката хора, които снимат само за удоволствие, за да качат после снимките си в социалните мрежи.
Уникалното в традицията е и това, че няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието, който нагази в ледената вода на реката по време на мъжкото хоро ще е здрав през цялата година.
karlovopress.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram