За ЧНГ казанлъчани се делили на светски и други кръгове

Казанлъчани празнували настъпването на новата година, разделени на групи по професионален признак и обществено положение. Местната преса отбелязва това деление в началото на 30-тте години на 20 век.

Една от причините била липсата на достатъчно голям салон, който да побере всички. Затова 1931 г. нашенците покрещнали на четири места в града.

В читалище „Искра“ се веселили кореняци казанлъчани, занаятчии, търговци и чиновници. Хубавата зала била претъпкана. Дописникът на вестник „Искра“ посочва: „Кризата не разполагаше средните и долните казанлъшки слоеве към веселие“.

Друга група-тази на офицерите, си устроила вечеринка във Военния клуб, където били поставени и три елхи. За подаръците от Дядо Коледа децата благодарили с песенна програма.

Подофицерите празнували в казармата. Също сред елхи, подаръци и програма.

Работниците дочакали идването на новата година на празненство във Военната фабрика заедно със семействата си и началниците. Повечето от тях били пришълци от други градове и села, привлечени от работата в оръжейниците и не съвсем добре приети от кореняците-казанлъчани.

Авторът на дописката със съжаление уточнява, че настроението било мрачно в новогодишната нощ. Искристите успели да развеселят публиката в читалището с комедия от Молиер.

Петър Арнаудов направил обичайният ироничен преглед на отиващата си година. Мнозина се разсмели, защото „…не е зле да виждаме себе си в такива моменти през изпъкнало огледало“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram