Днес да почерпят Гopан, Гopица, Силвестър, Силвия

Св. Силвестър е роден в Рим; той е един от епископите на Рим, които най-дълго оглавяват Светия престол. Св. Силвестър е 35-ти пореден Римски папа в периода от януари 314 до 31 декември 335 г. Провел е най-важните реформи на Константин Велики за тържеството на християнството. Подписал е актовете на Първия Вселенски Събор в Никея от 325 година.

В народната традиция

Силвестровден. Денят се свързва със зимните обичаи около Рождество Христово.

Именници: Горан, Грица, Серафим, Силвестър, Силвия

Преподобни Серафим Саровски е йеромонах на Саровския манастир, който е сред най-почитаните руски светци. Основател и покровител на Дивеевския женски манастир. Прославен от Руската православна църква през 1903 г. по инициатива на цар Николай II.

Роден е в Курск през 1754 г. През 1776 г. отива на поклонение в Киев в Киево-Печорската лавра, след което приема послушание. През 1794 г. заживява в килия в гората, на 5 километра от манастира. До килията си Серафим засадил овощна градина и направил пчелни кошери. През 1810 г. се връща в манастира, където живее в затвор до 1825 г. След като излиза от затвора, приема много посетители от монасите и миряните. Той имал дар на прозорливост и изцеление от болести. Посещавали го известни хора, в това число и цар Александър I. Умира през 1833 г. в Саровския манастир.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram