В Хаджидимитрово се притесняват за питейната вода

Жители от казанлъшкото село Хаджидимитрово изразиха притеснение от разбита врата при каптажен кладенец.

Каптажите, от които селото черпи питейна вода се намират в западната част на населеното място.

Един от тях е с разбита и изнесена метална врата, най-вероятно отдавна продадена на вторични суровини. Малката отворена стаичка е отворена, като в нея се вижда така наречената система за хлориране на питейната вода. Тя представлява 20-сет литрова пласмасова туба, в която се разрежда хлорна вар, и която се отвежда към питейната вода.

Притеснението на хората е че така отворено помещението в него безпрепятствено може да се налее течност или химикали, които да замърсят питейната вода.

Неприятната гледка е открита от ловци, които  в последните дни на 2012-та са обикаляли в местността за пернат дивеч.

Самите каптажи, преди време са били оградени с бодлива тел, от която по настоящем  почти нищо не е останало. Разбити и откраднати са и циментовите оградни колове.

Каптажите се стопанисват от ВиК клон Казанлък.

От там коментираха, че незабавно ще предприемат необходимото, за да бъде затворено разбитото помещение или да бъде ограничен свободният достъп до питейната вода на Хаджидимитрово.

Голяма част от каптажните станции в региона са вандализирани, като най-често от тях се крадат метални врати или елементи. Охраната им е сложна, поради факта, че те се намират извън населените места, често в трудно достъпни местности.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram