От ЦИОФФ за читалище „ЖАР 2002“

Тъй като бях обвинявана от десетки хора, че съм публикувала манипулативно писмо от ЦИОФФ ,касаещо ръководителя на читалище „Жар“, за изясняване на фактите направих официално запитване до централата на ЦИОФФ България.хЕто и отговора без коментар:

Уважаема г-жо Самарска,
Уважаеми г-да,
С наше писмо изх. № 14-034/14.03.2014 г. информирахме фолклорните ансамбли, клубове и фестивали в страната, както и Община Казанлък (доколкото НЧ “ЖАР – 2002” е регистрирано и работи на територията на гр. Казанлък) за некоректното поведение на ръководството на НЧ “ЖАР – 2002” към организатори и участници по време на 14-та Национална среща на хореографите, организаторите на фолклорни фестивали и специалисти, работещи в областта на фолклора в страната.
В отговор на писмо изх. № 09/14.03.2014 г. на НЧ “ЖАР – 2002” и на поставените от Вас въпроси с е-майл от 17.03.2014 г.  правя следните пояснения в приложено наше писмо Изх. №: 14-1036/ 19.03.2014 г. в едно с приложения.
С уважение
и пожелания за успешна работа
Инж. Емил Павлов – Председател
            Национална Секция на CIOFF® България
София, 20.03.2014 г.

Уважаема г-жо Самарска,
Уважаеми г-да,
С наше писмо изх. № 14-034/14.03.2014 г. информирахме фолклорните ансамбли,
клубове и фестивали в страната, както и Община Казанлък (доколкото НЧ „ЖАР – 2002“ е регистрирано и работи на територията на гр. Казанлък) за некоректното поведение на ръководството на НЧ „ЖАР – 2002“ към организатори и участници по време на 14-та Национална среща на хореографите, организаторите на фолклорни фестивали и специалисти, работещи в областта на фолклора в страната. Информацията касае единствено поведението на г-жа Тодорка Петкова и семейството й. За подобно поведение на последните национални срещи от нейна страна съм информиран от колеги. Отношението на колегите за нейното поведение е крайно отрицателно.
В отговор на писмо изх. № 09/14.03.2014 г. на НЧ „ЖАР – 2002″ (в приложение 1) и на поставените от Вас въпроси с е-майл от 17.03.2014 г. (в приложение) правя следните пояснения:

1. Национална Секция на CIOFF® България и членство.
CIOFF® /Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и
Традиционни Изкуства www.cioff.org / – Официален партньор на ЮНЕСКО е представлявана в България в периода 1972 – 1990 г. от Центъра за Художествена Самодейност (ЦХД) при Министерство на Културата, а от 1996 г. представителството е възстановено от Фондация „Пътеки“. От 2000 г. дейността е поета от Фондация „НС на CIOFF ® България“. Подробна информация (в приложение 2).
НС на CIOFF ® България не е одобрявала членство на фоклорните формации към НЧ „ЖАР – 2002“ и не е заплащан членски внос от тях в последните години, но ФА „Палавници“ при читалището са участвали на 3-ти Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли през 2009 г. и не са удостоени със званието „Представителен ансамбъл“. Ръководството на читалището е посещавало всички организирани от нас национални срещи в последните 5 години. Условията за участие в срещите са регистрация със заплащане на такса участие и са еднакви за всички, независимо дали са членове на секцията или не.
Участие в МФФ в чужбина осъществяват почти всички български ансамбли с или без знанието и съдействието на НС на CIOFF® България. Всички „Представителни ансамбли“, отличени на национални прегледи, са предпочитани за участие по фестивалите на CIOFF®, защото това е критерий за високо художествено и сценично ниво на представяне. Оценка за прадставянето им на фестивали се дава в годишния Отчет на CIOFF® от всички фестивали по света със Статут на CIOFF®. В последните 5 години нямаме информация за участие и оценка на формации на НЧ „ЖАР – 2002“ в отчетите на CIOFF®.

2. Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, гр. Казанлък.
През 2012 г. по време на 12 Национална среща на CIOFF® България по предложение и
решение за учредяване на 58 хореографи от страната е учредено „Сдружение на Клубовете за Български Народни Хора“ като сектор към НС на CIOFF® България с председател на Сдружението Мариан Василев и Председател на Художествена комисия проф. Даниела Дженева.
Учредителният документ е подписан и от г-н Петър Петков, представител на НЧ „ЖАР – 2002″ в присъствието на г-жа Петкова на срещата.
С цел автентичност в преподаването при изучаване на народни хора и представянето им пред публика Сдружението на КБНХ провежда атестация на клубовете и фолклорните надигравания и конкурси между тях. Предложения за атестиране са изпратени до всички известни клубове в страната и конкурси и в момента се извършва атестация на клубовете и надиграванията от Художествена комисия на СКБНХ. Акредитират се и се допуска членство в сдружението само на клубове и конкурси, ръководени от специалисти, притежаващи диплом за завършено професионално образование в средно специално или висше училище със специалност „Български народни танци“, „Българска народна хореография“ или „Хореографска режисура“. В случай на необходимост може да приложим и Платформа и Решение за учредяване на СКБНХ.
Всички клубове и конкурси, фестивали и надигравания са в правото си да подадат документи за атестация само по тяхно желание. Клубове и конкурси-надигравания от страна на НЧ „ЖАР – 2002“ не са подавали документи за акредитация. Ние не сме осъществявали натиск и нямаме подобни принципи на поведение.
Атестация и членство в Сдружението на КБНХ пояснихме. Включване в календара на CIOFF® касае само Международни Фолклорни Фестивали в страната, какъвто е и МФФ в гр.Казанлък по време на празниците на розата. За подробна информация – http://www.cioff.org/contact-section.cfm?id=11
НС на CIOFF® България и Сдружението на КБНХ подкрепя всички клубове и школи, както и организираните конкурси, надигравания и фестивали за БНХ в страната, в това число и Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, гр. Казанлък, доколкото те са в подкрепа и дават място за изява на едно много силно движение в последните 10 години в България на хора от всички възрасти, за изучаване на български народни хора.
Ние аплодираме усилията на организатори и Община Казанлък за провеждане на Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ като културно събитие, поздравяваме всички участници, но се дистанцираме от некоректното поведение на г-жа Тодорка Петкова и снемаме доверието си към нея в качаството й на организатор на това събитие.

3. Финален етап на 4-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли, гр. Казанлък 29.05.2014 г.
От 1998 г. ЦХД към МК преустанови националните прегледи на худ. самодейност. От 2002 г. прегледите бяха възстановени от НС на CIOFF® България през период от 4 години и проведени през 2002, 2006 и 2010 г. През 2013 г. бе проведен 1 етап с покана до всички желаещи ансамбли. В 22 града бяха организирани 27 прегледа-концерта с участие на повече от 320 ансамбъла включително и в гр. Казанлък на 01.06.2013 г. Финалният етап на прегледа, до който са допуснати 213 колектива и индивидуални изпълнители, предвижда 20 концерта в 19 града включително и в гр. Казанлък на 30.05.2014 г. в рамките на Празника на розата и с любезното съдействие на Община Казанлък. На финалния преглед ще бъдат одобрени „Представителни ансамбли“ на НС на CIOFF® България за периода 2014-2017 г. Надяваме се прегледът в Казанлък, вписан в културния календар, да бъде част от Празника на розата – една запазена марка на гр. Казанлък със световна известност.
4. Други въпроси поставени в писмо изх. № 09/14.03.2014 г. на НЧ „ЖАР-2002“. Не искам да навлизаме в подробности и не можем да снизим изказа си до този,
ползван в писмото, но ще представим фактология, показваща некомпетентност и манипулация с факти, без задълбочено познаване от страна на г-жа Тодорка Петкова.
Есента на 2013 г. бях информиран от Кукерска Група „Дионисиев звън“ /участвала в 4 Национален преглед в гр. Любимец през 2013 г. и член на НС на CIOFF® България/ за предстоящо участие във фестивал в Прага, с такса за участие и извън програмата на CIOFF®. От наша страна се обърнахме към НДФ „13 Века България“ и ЧЕЗ България за съдействие за покриване на транспортни разходи, но такава не получихме. Като партньори на 5-я Фестивал на Българите по света „Аз съм Българче“, организиран от Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А., Испания и Гражданско Сдружение „Възраждане“ Прага, със съдействието на Държавана Агенция на Българите в Чужбина, Министерство на Образованието и Науката, НДФ „13 века България“ и др. По наша инициатива бе отправена покана и към КГ „Дионисиев звън“, доколкото те са в този период в Прага и без ангажимент за плащане от страна на организаторите, видно от приложената покана (приложение 3). Впоследствие бяхме информирани , че за участие в платения фестивал в Прага ще вземе участие и формация на НЧ „ЖАР-2002″, които са се ангажирали да организират транспорт на двете групи заедно, с плащане на транспортни разходи по равно. Гарантирах в разговор с г-жа Тодорка Петкова предварително заплащането на разходите на кукерската група, но никога не съм я „молил“ читалището й да поема чужди разходи. След завръщането им от турнето от името на НС на CIOFF® България предоставих средства в размер на 2 650 лв. на Кукерската група, които са предоставени на г-жа Тодорка Петкова за заплащане на транспорта на кукерите към Фирма „Автотранс 99″ ООД, с. Шейново. Какви пари са събирани след това от родителите на децата, както пише в писмото й и за какво са изразходвани аз нямам представа, както и как е регистрирано семейство Петкови на рецепция в хотела в Прага и дали не са използвани същите практики като във Велико Търново.
Подкрепата ни за Кукерска група „Дионисиев звън“ е нормална практика и принцип както за нас, така и за останалите НС на CIOFF® по света към своите членове. В подобна ситуация подкрепихме ПФА „ИСКРА“, гр. В. Търново през 2007 г. за участие в МФФ в Ансеонг, Корея с 10 000 евро , както и ПТС „Детство“, гр. Пазарджик и ФФ „Рома“, гр. Ст. Загора през 2005 г. с 34 000 евро за участие в МФДФ в И-Лан, Китайско Тайпе и много други.
Настоящото становище, както и решението, цитирано в наше писмо изх. № 14-034/14.03.2014 г., е съгласувано с Ръководството на НС на CIOFF® България, с водещите хореографи Иван Тодоров, Агрипина Войнова, Веселка Николова и регионалните ни координатори и с неговото съдържание са запознати всички членове.
Смятаме казуса за приключен.

Сърдечно Ваш

…следват подпис и печат

Приложенията към писмото ще ги публикувам при евентуален интерес от вас.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram