Чърчил и Рузвелт подписват Атлантическата харта на 14 август

Документът е парафиран на тайна среща между управниците на Англия и САЩ на военен кораб

Атлантическата харта е подписана на 14 август 1941 г. на среща между президента на САЩ Франклин Рузвелт и министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил. Тя се е провела на борда на военен кораб, където двамата държавни ръководители са пристигнали под прикритие.

Атлантическата харта е основен програмен документ на антихитлеристката коалиция, въпреки че към момента на подписването САЩ все още не са участник във войната. Документът дава визията за развитието на света след края на войната.

На 24 септември 1941 г. към Атлантическата харта се присъединяват Съветският съюз, нападнат през юни 1941 г. от нацистка Германия. Последователно го правят още правителствата в изгнание на окупираните Белгия, Чехословакия, Гърция, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша и Югославия.

Страните от Оста я тълкуват като потенциален съюз срещу тях. В Токио Атлантическата харта води до подкрепа за милитаристите в японското правителство, които настояват за по-агресивен подход към САЩ и Великобритания.

Общественото мнение във Великобритания и в Британската империя приема радушно принципите, изложени в хартата, но е разочаровано от това, че САЩ не влизат във войната. Самият Чърчил признава, че се е надявал САЩ най-сетне да се ангажират с реални действия. Хартата служи за основа на Декларацията на обединените нации, подписана през 1942 г. /Марица.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram