Колегиална завист унищожила уникална апаратура на д-р Петър Константинов

 

Видният казанлъчанин си отиде от света преди три години на 12 юни

 

Възстановителят на празнуването на Деня на народните будители, създателят на Общонародно Движение “Мати Болгария” и кръстник на едноименното казанлъшко училище, известният наш лекар-писател–кардиологът д-р Петър Константинов, изобретява оригинална медицинска апаратура, базирана в мазето на врачанската болница, но през нощта, преди да я покаже на корифея, проф.Богоя Юруков, неизвестни “колеги” влизат вътре с взлом и я разбиват…Това пише самият той в биографичния си роман „Булевардът на спомените“.

 

Не забравяйте никога, че варварите шестват и в най-благородната професия…“, горчиво заключава по този повод проф.Юруков.

 

На малцина е известно, че за да не съперничи при избирането на асистент, определен от партийния комитет, казанлъчанинът д-р Константинов е мобилизиран като… трудовак. Благодарение настойчивостта му, обаче, рязко е подобрено здравеопазването в Трудови войски. Известно време работи и като селски лекар. Изнася и многобройни лекции в Клиниката на акад. Алекси Пухлев. Публикува десетки статии в нашия и международен печат предимно по нови методи в електродиагностицирането на миокарда.

 

Проф.Константинов е роден в Казанлък на 1 август 1928 г.

 

Родолюбецът отиде от тежко заболяване преди три години на днешния ден.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram