• четвъртък , 24 април 2014

ДИЙН РИД – Американски певец

00000081532.jpg
Pin It

Дийн Рид е роден на 22 септември 1938 г. в Денвър, щата Колорадо. Първата публика, оценила неговите песни, били съседите му. Когато е на 16 години, младият автор пътешества на автостоп из западните щати и пее на празниците на фермерите. Веднъж Рид изпял няколко песни на шофьора, който го возел. Шофьорът се оказал известен продуцент, с чиято студия Рид сключва договор. Практически неговата популярност дошла изведнъж. Младежта масово започнала да купува плакатите с неговия образ, а телевизионните канали непрекъснато излъчвали негови изпълнения. Певецът станал символ на свободата и младостта за милиони хора. Рок-енд-ролът на Дийн Рид се превърнал в класика за вокално-инструменталните ансамбли в Съветския съюз, където Елвис Пресли бил забранен .

Изведнъж, обаче, любимецът на публиката се озовал зад решетките. Официалната версия е за хулиганство. Истината обаче била друга – по това време Дийн Рид се запознал с марксистките идеи и сериозно бил увлечен от световната комунистическа революция. Той се обявил против войната във Виетнам, а така също и срещу военната помощ за режима на хунтата в Панама и Салвадор. Затова пък Аржентина, Чили и Куба го приели като свой. Властите на тези страни започнали да канят в надпревара 30-годишния трибун на гастроли. Рид активно се включва в класовата борба. Той става организатор на изпращането на хуманитарна помощ на колумбийските въстаници и на гладуващите деца в Никарагуа. А след това разработва програмата „Младежта в борбата за мир“ , в която се включват хиляди млади изпълнители от 180 държави.

През 1965 г. Дийн Рид участва в Световния конгрес на привържениците на мира във Финландия и посещава Съветския съюз по покана на ЦК на КПСС. Певецът се възхищавал на социализма и охотно давал интервюта на всички, които пожелаят.

В Съединените щати Рид бил подлаган на непрекъснати нападения отстрана на Ку-Клукс-Клан, затова решил да емигрира в Аржентина, където популярността му била огромна.

Личният живот на Дийн Рид не се подреждал, както той искал. Красавец-блондин, превърнал се в кумир за милиони жени, той не можел да намери разбиране от една единствена жена – съпругата му Патриция. Тя не могла да понесе постоянната опасност, надвиснала над мъжа й и предпочела да го напусне. Друга голяма негова любов в живота му е известната германска актриса Карен Мюлер. За тази връзка са известни много малко документални свидетелства. Но за дългогодишния роман на Рид с естонската актриса Еве Киви знаели всички и говорели всичко. Това било в разрез с комунистическите принципи и те не могли да се оженят.

Дийн Рид е известен не само като певец, но и като актьор. В немските уестърни той успешно играел романтични герои, олицетворяващи самия него. Дийн Рид намира смъртта си на снимачната площадка – на 13 юни 1986 г. по време на работата над поредния филм той потъва в езерото. Мнозина тогава не повярвали в смъртта на певеца.

В песента „Ел Кантор“ от своя филм за убития чилийски певец Виктор Хара, Дийн Рид твърди: „Певецът се превръща в хор, земята подема неговата песен и запява – в детето, което се смее, в сълзите, които се проливат, в солта и хляба, в тях запява певецът… вече светлее неговият ден, затова певецът живее.“

Когато пишел и пеел тези строфи, Дийн Рид дори не помислял, че те могат да се отнасят за самия него. Защото бил твърде деен като характер, твърде много го интересували хората. Съвсем не случайно бил избрал своя път, своето бойно поле, където присъствието му било винаги желано и необходимо.

Да бъде политически активен и да се изяви като творец за него не било алтернатива, а цялостна, завършена програма. Многобройните му записи и филми остават, но няма го личното му обаяние, когато застане сам със своята китара пред многохилядната публика.

 

Коментари

Свързани публикации