Заради вота – полицаите са на крак, а звената за документи ще работят и в неделя

Около 14 000 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната по време на местните избори. Над 600 служители на полицията, жандармерията и пожарната, които ще следят за нормалното протичане на изборния процес в старозагорско. 489 са секционните избирателни комисии в областта, охранявани от органите на реда.

На територията на страната има 264 ОИК, 11 866 СИК и 181 подвижни избирателни комисии, посочват от МВР. В тази връзка е изготвен разчет на силите на реда, които ще отговарят за спокойствието в изборния ден.

В рамките на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряването на обществения ред на 783 мероприятия, не са допуснати нарушения на обществения ред. До момента са получени 365 сигнала за нарушения на изборния процес и са образувани 31 досъдебни производства.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. Ако гражданин не разполага с валиден документ за самоличност, той има възможност да подаде заявление и съответно да му бъде издадено удостоверение, с което да упражни правото си на глас.

Удостоверителните документи се издават в случай на изгубена или открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за пръв път предстои да се издаде документ за самоличност, поясни Ценева.

Работното време на звената за документи за самоличност в петък е от 8,30 до 17,30, в събота ще работят от 8,30 до 17 часа, а в деня на вота – от 8,30 часа до 19,30 часа. Удостоверителните документи служат единствено и само за изборния ден за упражняване на право на глас. Издадените за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуалния балотаж на 3 ноември, тогава на местата, където ще има втори тур на местните избори, ще се издават други удостоверителни документи, важащи само за вота на 3 ноември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram