Започват проверки на училищата

0
2185

Първите инспекции на училища в България трябва да дадат реална картина на качеството на предлаганото образование у нас, посочват от teacher.bg.

Първи на независима експертна проверка през октомври са подложени училища и детски градини от Софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол. Това съобщи за “Сега” директорът на Националния инспекторат по образованието Анелия Андреева.

Миналата година бяха направени пилотни инспекции в 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел е не да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование. Новият тип проверки бе заложен в закона за предучилищното и училищното образование, като целта им е в бъдеще от тях да зависи част от финансирането на образователните институции.

За учебната 2019/20 г. са планирани между 150 и 200 инспекции.

Новият училищен закон постанови, че училищата и детските градини у нас подлежат на задължителна оценка на всеки 5 години. От НИО се надяват да могат да обхванат всички около 2400 училища и 1800 детски градини до 2023/24 г. Т.е. най-рано през 2025 г. би могло да се пристъпи и към финансирането според качеството на обучение – училищата, получили добри оценки, ще могат да получават допълнителни средства за увеличаване на заплатите на учителите. Тези със слаби оценки пък ще трябва да използват парите за допълнителни дейности за подобряване на образователния процес.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here