Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи, американците предвиждат сериозни санкции срещу Турция

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара няма да отстъпи и ще продължи военната операция „Извор на мира“ в Сирия, въпреки призивите на другите държави тя да бъде спряна и „въпреки заплахите, които Анкара получава отляво и отдясно“, предаде Дойче веле.
По думите му, целта на турските сили е ликвидирането на терористите. Той причислява в тази категория и кюрдските сили за самоотбрана YPG.
Ердоган отрече операцията да е насочена срещу кюрдите и заяви, че ги смята за „братя и сестри“ и че ще бъдат ликвидирани само „терористичните организации“.

Той уточни също, че борбата на Турция в Сирия и Ирак не е насочена срещу териториалната цялост на тези страни.

Междувременно, Съединените щати обявиха, че ще наложат тежки санкции на Турция при неприемливи действия от нейна страна. За това предупреди президентът Доналд Тръмп. Той визираше турската военна операция срещу кюрдски милиции в Северна Сирия.

„Ако Турция направи нещо, което не трябва да прави, ние ще й наложим санкции, които досега са изпитвали само няколко страни“, подчерта Тръмп.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи, че президентът е разрешил въвеждането на много сериозни санкции срещу Турция, след като тя започна офанзивата си в Сирия. Засега наказателните мерки не са активирани, но може да бъдат задействани при необходимост, уточни Мнучин. Американските финансови институции са били уведомени да бъдат внимателни и че може да бъдат наложени санкции на Турция.

Тръмп е обезпокоен да не би турските въоръжени сили да вземат на прицел цивилни и иска да даде ясно да се разбере, че Турция не бива да „позволи на нито един боец на (групировката „Ислямска държава“, държан в плен от кюрдските милиции в Сирия) да избяга“, подчерта Мнучин.

Източник: news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram