Ултрамаратонецът Ради Милев разпродава скъпата си колекция от марки, за да финансира участия

„Готов съм да се разделя, макар и с носталгия, с тази своя колекция, изграждана дълги години с любов и лишения. Необходими са ми средства за финансиране на бягането, не от България, а за България“, написа Ради Милев във Фейсбук. Спортистът от Казанлък с многобройни национални и световни рекорди, поставени при участията във всевъзможни бягания – от най-леките, няколкочасови преходи, до тежки и физически изтощителни за повечето бегачи по света изпитания, като легендарния Спартатлон, ултрамаратона в Ню Йорк и 360-километровата дистанция на ултрамаратона „Виена – Будапеща“, която преодолява не веднъж. Ради няма нужда от реклама. Познават го в цяла България, като човекът-уникат, години наред с победи в свръхдългите бягания, родолюбец и патриот. Макар и на 71 години, не се отказва, а гледа напред.

“ Бъдещето … Моето бъдеще е бягането“, споделя Ради и описва първите си стъпки във филателията.

„1300 години България“ – Изградих колекция от пощенски марки с това заглавие преди почти 50 год. (1971) – 10 год. преди да се заговори за тази забележителна годишнина. Позлатени, сребърни, бронзови медали … от Световни, Балкански и Международни изложби – това бе оценката за „1300 години България“ в чужбина.
Четях за филателия повече отколкото за изпитите. Голяма част от стипендията си (не бях слаб студент) давах за пощенски марки.

На 12 декември 1970, видях у мой колега – студент пощенски марки. Цялата вечер четох литература за филателия. На 13 (неделя) бях вече „филателист“. След 5 месеца и няколко дни (май 1971) колекцията ми получи бронзов медал на Международна изложба.

На заглавната страница съм нарисувал първата българска марка, но съм заменил „5“ (сантима) с 681 и 1981, а „Българска поща * петь сантим.*“ с „1300 години България“. На всеки изложбен лист горе в средата е нарисуван българският герб (стария), но лъвът е обърнат напред към бъдещето.

Ради притежава и колекция „История на живописта“, отново негова разработка, с десетки медали, както и други марки, които е готов да изтъргува, за да продължи да бяга. Защото всяко състезание е не само изпитание на човешката воля, но и сериозен разход на средства, които скромният ни атлет събира, благодарение на спонсори и добри хора. Община Казанлък също финансира неговите проекти, но плановете и амбициите му за нови и нови успехи не секват, нито желанието му да доказва, че има уникален дух и воля, които го теглят напред и нагоре.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram