Роми в Сливен: Кръвта си даваме, но децата – не!

0
2668

Масова истерия след слух за отнемане на деца, обхвана родителите на ромски ученици в Сливен, Ямбол и Карнобат. Две сливенски училища, в които учат ромските деца от квартал „Надежда“, бяха опразнени за минути. Родителите се втурнаха в училищния двор и отведоха децата си от класните стаи. Някои от родителите са се втурнали към училището на детето направо от работното място.

Според слухове в социалните мрежи сред жителите на квартала е била разпространена фалшивата информация, че ще отнемат деца, които не са припознати от бащите им, а такива са преобладаващият процент от тях.

За паниката от първо лице разказаха някои от родителите пред БТВ.

„Няма да пускаме децата. Те ще ги вземат“, закани се един от бащите. Той отрече да няма осигурени добри условия за децата в квартала.

Баба с две внучки отрече да са запознати с действията на социалните. „Казаха, че по Фейсбук някой е написал, че ще вземат децата. Ние пускаме си децата, защото без образование накъде сме?“, коментира жената.

„Синът ми всеки ден посещава училище. Той е 9-и клас, с аутизъм е, но го пускаме. Въпреки ситуацията, си пускам детето на училище“, коментира друг баща от квартала.

В социалната мрежа се появиха кадри, запечатали паниката в двете училища. Някои от майките плачат, други се ядосват, че не по този начин – със заплахи за отнемане на деца, се постига повишаване на образованието, трети търсят помощ от премиера.

„Кръвта си давам, но детето – не!“, провикна се един баща, а майка на ученик се обръща към снимащия видеото с апел директно към премиера. „Г-н Бойко Борисов, вземете мерки, иначе тая държава потъва“.

Тече проверка по случая.

novini.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here