Казанлъчанин, доктор по компютърни науки от Харвард, с престижна награда за годината

Свилен Кънев, работещ за Google, получи тазгодишната голяма награда „Джон Атанасов”. Призовете се връчват от президентската институция за 17-ти път и отличават млади изследователи, направили пробив в компютърните науки.

Първият досег с науката и изчисленията за Свилен идва още в класната стая при любимия му учител – Теодоси Теодосиев. „Той е първият ми учител по физика, който използваше фразата: “И те бяха като вас и вие може да бъдете като тях”. Което е изключително ниво на мотивация – да видиш, че от един малък град като Казанлък можеш да работиш на изключително високо ниво”, каза Свилен Кънев.

Свилен е възпитаник на един от най-престижните университети в света – Харвард. Като доктор по компютърни науки и едва навършил 30 години той получава покана от екипа на Google. Днес работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. На 31 години е, има десетки публикации, цитирани над 500 пъти във всички големи списания и световнозначими конференции.

Младите изследователи получиха наградите си лично от президента Румен Радев.

Този октомври се навършват 80 години от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов.

Източник: Нова телевизия


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram