Социалното министерство успокоява ромите – няма да се отнемат деца

0
1231

След паника на родители от Сливен, Ямбол и Карнобат, в резултат на което бяха опразнени училища, посещавани от ромски деца, от социалното министерство излязоха с официална позиция. Разпространен е бил слух, че служители на „Закрила на детето“ ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона. Обажданията били анонимни.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергаха разпространената дезинформация, че „децата им ще бъдат отнети“. В позицията се казва още: „Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изчрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.
Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here