В Лондон и Сидни арестуваха десетки протестиращи срещу климатичната криза

Полицията в британската столица Лондон обяви, че е арестувала 21 борци срещу климатичната криза, след като протестната група Extinction Rebellion („Бунт срещу унищожението“) започна мирно гражданско неподчинение, което ще продължи през следващите две седмици, за да призове за спешни и значителни действия от страна на британското правителство за ограничаване на емисиите с парников ефект, съобщава „Ройтерс“.

Активисти са блокирали мост и няколко пътни артерии, като протестите набират сила. Природозащитниците са блокирали и пътя пред „Даунинг стрийт“ 10 тази сутрин, сядайки на асфалта, като целта им също е да блокират Уестминстър през следващите две седмици. Уестминстър е районът в Лондон, където се намира британският парламент и други правителствени сгради.

Осем души бяха задържани в събота – седем по подозрение в заговор за причиняване на нарушение на обществения ред, а осмият по подозрение, че се противопоставя на полицията.

Всички арестувани в събота бяха освободени. Вчера една жена и двама мъже бяха арестувани по подозрение в заговор за предизвикване на нарушение на обществения ред. Жената е била освободена, но мъжете остават в ареста.

Сред арестуваните днес пред сградата на Министерството на отбраната е била 81-годишната Сара Ласенби, квакер и пенсиониран социален работник от Оксфорд. Тя заяви: „В продължение на 21 години основната ми грижа беше да помогна за отказа на Великобритания от ядрените оръжия. Все още искам да направя това, но след като срещнах случайно Extinction Rebellion, бях толкова облекчена да имам нещо, което бих могла да направя за ужасното състояние, в което се намира нашата планета.

Цялата работа е толкова спешна, че е наложително правителството да предприеме сериозни действия и да окаже натиск върху други държави и глобални сили радикално да намалят използването на изкопаеми горивадори ако това означава, че трябва да ограничим комфорта си у дома и да намалим летенето.“

Друга протестираща, 55-годишна жена от Брайтън, беше сред седящите на пътя пред „Даунинг стрийт“ 10.

Тя каза: „Това е извънредно положение с климата. Нуждата е толкова силна; какво може да бъде по-важно от бъдещето на целия живот на тази планета? Трябва да се предприемат действия, за да има шанс за смекчаване на последиците от климатичната криза.“

Полицейски служители бяха разположени по-рано по улиците на Уестминстър в опит да предотвратят новата акция на „Бунт срещу унищожението“.

Масираното полицейско присъствие идва, след като Extinction Rebellion блокира централната част на Лондон в продължение на две седмици през април.

От движението заявиха, че се очаква протестите да бъдат пет пъти по-големи от тези през април.

В австралийския град Сидни пък бяха арестувани около 30 души, включително четири момичета под 16-годишна възраст, уточниха организаторите. 

Десетки активисти за борба с климатичната криза блокираха трафика на централен площад в Берлин близо до парка Тиргартен, като целят да принудят германското правителство да предприеме по-драстични мерки за опазване на околната среда. Засега не се съобщава за арестувани.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram