Стара Загора е сред най-задлъжнелите общини

Всяка втора българска община от всички 265 в страната е с огромни дългове, сочат данни на Министерството на финансите за първите шест месеца на годината, съобщава Дарик. Данните за финансовото състояние на общините за второто тримесечие на 2019 г. са публикувани на страницата на ведомството в раздел Финансови показатели на общините.

Задълженията към края на юни тази година са в размер на над 132 милиона лева, в това число по бюджета на общините – 123.9 млн. лв. Останалите 134 общини в страната завършват второто тримесечие без просрочени задължения.

Общините, които имат най-големи дългове, са Видин – 11.4 млн. лв., Пазарджик – 20.6 млн. лв., Смолян – 14.3 млн. лв., Стара Загора – 13.4 млн. лв., и Кърджали – 8.1 млн. лв. Ако сравним данните с тези година по-рано става ясно, че най-голям ръст на просрочените задължения има в Стара Загора – с 12.3 млн. лв., Благоевград – с 2.4 млн. лв., Бургас – с 1.4 млн. лв., и Добрич – с 1 млн. лв.

Спрямо предходните години Кърджали е първенец в най-бързо изплащане на дълговете си с намаляване на общия заем на общината с над 6.6 млн. лв., след това се нареждат Перник (2.9 млн. лв.), и Хасково и Сливен – с по 1.8 млн. лв. намаление на дълга.

Една трета от всички български общини намаляват просрочените си задължения, като общото намаление на дълговете им е с над 32 млн.лв.

С най-голям дял на задълженията за разходи (напр. заложени в бюджета вноски по кредити или плащания по сключени договори) спрямо годишните разходи са Чирпан, която е поела ангажименти за близо 70% разходи, след нея се нареждат Неделино, Белоградчик, Доспат и Димово.

Общините Столична, Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора формират най-голям излишък по бюджета си. Най-голямо намаление на размера на задълженията за разходи по бюджетите си спрямо края на миналата година отчитат от Столична община, Пловдив, Перник, Добрич и Тунджа.

С най-негативни тенденции по показателите за финансова независимост, устойчивост и инвестиционна активност, са Костенец, Чирпан, Рудозем, Борован, Доспат, Тутракан, Антон, Кричим, Мездра, Рила и Минерални бани.

Община Панагюрище е рекордьор по покриването на местни дейности със собствени средства, като процентът за това е 207%, т.е. – покрива своите разходи и й остава дори излишък. Все по-добре по това перо се справят и Кърджали, Добрич, Каварна, и Плевен.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram