Швейцарците се бунтуват срещу 5G от страх за здравето си

Швейцария е сред първите държави, поръчали изграждането на 5G мрежа за следващо поколение мобилен интернет. Правителството обаче се сблъска с неочаквана съпротива, пише АФП.

Страхове у някои хора, че антените за новата технология излъчват радиация, предизвикаха съпротива срещу въвеждането й. По-късно този месец предстои митинг срещу 5G в Берн, а няколко кантона бяха призовани от свои граждани да спрат изграждането на мрежата.

В началото на 2019 г. Швейцария проведе търг и даде три честоти за новата мрежа на три компании – Суиском, Сънрайс и Солт. Страната прибра 380 милиона швейцарския франка от разрешенията, а трите фирми купиха много реклама по телевизията и в други медии, за да рекламират предимствата на своето 5G. Именно тогава започнаха оплакванията от граждани, че не е доказано дали излъчваните от предавателите електромагнитни лъчи не са вредни за хората.

Женева беше един от кантоните, който беше принуден да спре въвеждането на 5G заради онлайн петиция на своите граждани.

Противниците на технологията искат федералното правителство да наложи мораториум за кулите на 5G мрежата. Досега в Швейцария са активирани 334 антени за 5G, твърдят властите в страната. Спирането на процеса не е лесно, защото на много места операторите модернизират старите кули за 4G, за което не им трябват позволения от правителството.

Националният оператор Суиском казва, че очаква до края на 2018 г., 90 процента от населението да има достъп до 5G.

Протестът срещу антените ще е на 21 септември.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram