Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

„Френският президент Еманюел Макрон трябва да оттегли обидите си срещу мен, след което ще помисля дали да приема предложената помощ от страните от Г-7 в размер на 20 милиона долара с цел справяне с горските пожари в Амазония„, обяви бразилският президент Жаир Болсонару, цитиран от Ройтерс. Припомняме, че по-рано днес Болсонару категорично отказа финансовата помощ на страните от Г-7 с аргумента, че това е намеса в суверенитета на държавата му.

През последните дни лидерите на Франция и Бразилия влязоха в тежък междуличностен конфликт – Болсонару се подигра на съпругата на Макрон и обвини френския лидер, че не зачита суверенитета на Бразилия. Макрон, от своя страна, нарече Болсонару лъжец и допусна, че бразилските жени най-вероятно се срамуват, че имат такъв президент.

По повод размяната на реплики между Болсонару и Макрон известният бразилски писател Паулу Коелю в клип в „Туитър“ поиска извинение за истеричната криза на своя държавен главаот френските си приятели, президента на Франция и съпругата на президента на Франция.

Пожарите в Амазония предизвикаха сериозна криза в управлението на крайно дясното правителство на Болсонару. Бразилският лидер губи все повече популярност в страната си и се оказва все по-изолиран в международен план заради неособено успешните си действия, които предприе за справяне с огнената стихия в Амазонските гори.

Световните лидери следят внимателно действията му, все по-загрижени за климатичните промени. Обсъждат се възможности за прекратяване на някои търговски споразумения с Бразилия, които ще застрашат агробизнеса й – ключов сектор за изпадналата в рецесия икономика.

Междувременно Макрон обяви, че не желае да застрашава суверенитета на Бразилия, но че за света Амазонските гори са белите дробове на планетата. Ето защо той няма да позволи на Болсонару да разруши всичко – на него ще му се помогне да намери баланса между икономическото развитие и екоравновесието. Освен това Макрон призна, че и Европа има вина за бедствието – внасяйки огромни количества соя от Бразилия, тя непрекъснато притиска агробизнеса в латиноамериканската държава да унищожава горите си.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram