Проф. Петко Петков: Годишнината от боевете е добър повод за президентски указ

0
139

Честването на годишнината от Шипченската епопея е добър повод президентът да издаде указ, с който да възстанови името на връх Св. Никола, прекръстен на Шипка с тоталитарно решение през 1977 г., посочи в интервю за Радио Стара Загора историкът проф. Петко Петков. Дни преди 24 август, когато се навършват 142 години от героичните сражения на Шипка, авторът на единственото досега монографично изследване за имената на върховете, се обърна за пореден път с аргументиран призив към държавния глава Румен Радев да възстанови историческата истина.

Историкът припомни, че искането за връщането на утвърденото и традиционно име на върха, на който се намира Паметникът на свободата, е национала кампания, започнала още през 2007 г. Само през миналата година подписките в нейна подкрепа бяха три, а историческият факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ изцяло застана зад идеята. През януари тази година и Светият синод подкрепи със свое решение каузата за възстановяване на името на върха.

„Засега обаче имаме само един формален отказ, който повече прилича на отлагане, отколкото на нещо друго, и то не от президента лично, а от една комисия по наименованията на обектите. Тя е използвала същите аргументи, с които през 2014 г. е отказано на предното искане“, припомни проф. Петко Петков.

Ученият смята, че президентът Румен Радев много добре познава ситуацията. „Честването е под неговия патронаж. Той и миналата година беше там, и като човек военен и човек високо образован отдавна е наясно с истината, но не знам какво го спира. Ние използваме тези горещи дни да се обърнем отново към него преди 24 август. Един указ не се готви толкова дълго. Достатъчно е едно изречение“, посочи професорът и не скри вярата си, че до честването в събота това е възможно да се случи. „Обратното означава да продължим да се заблуждаваме и да заблуждаваме и хората, които са посетители на това славно място. Те си мислят, че това е истинският връх Шипка. Но на колегите от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ не им остава време, а нямат и достатъчно хора на щат да предоставят същото обслужване и на върха, на който са се водили сраженията и чието име е Шипка, и където има паметни плочи, паметници, там е командният пункт на Столетов, има войнишка землянка. Паметниците държавата ги е поставила и на тях е написала, че това е връх Шипка, на който на 11 август по стар стил се разиграват военните действия за защита на прохода“, отбеляза проф. Петков.

БНР

Снимка: в. Труд

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here