Над 300 родолюбци влизат в роли за боевете при Шипка

Боевете на славните български опълченци и руските воини за легендарния връх Шипка отново ще бъдат пресъздадени от активистите на националното дружество „Традиция“ по време на честванията на 24 август. 320 души ще участват във възстановката на боевете, като в района на някогашната Централна позиция ще проехтят над 5 200 пушечни изстрела, съобщава Монитор.

На позицията ще бъдат изкарани 4 реплики на оръдия от времето на Освобождението, като едното ще бъде докарано от старозагорци, а други две пристигат от Търговище.

От екипа на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“ напомнят, че в този кървав трети ден от отбраната на позицията излизат в помощ на руските воини и опълченците близо хиляда жители на Габрово, които са помагали за изнасянето на ранените, носели са вода и боеприпаси.

Хилядите зрители от цялата страна, които по традиция пристигат от ранни зори в района на бъдещия военен театър, ще видят в образа на генерал Столетов Станчо Джумалиев, прекия командващ на позицията, генерал Фьодор Радецки ще пресъздаде Мирослав Сланев от Велики Преслав, а командващият опълченците ще покаже Методи Навущанов от Панагюрище. Очаква се сред настъпващите „турци“ да бъде и пристигналият преди години в България от далечна Танзания Джоузеф Мелиса, който е сред най-нахъсените „актьори“ в различни възстановки.

Промяна ще има и на мястото, където ще бъде официалната церемония по заупокойната литургия и приемането на гвардейския строй. За разлика от предходни години, на 24 август е избрано мястото при т.нар. „Барелефи“, само на сто стъпала под Паметника на Свободата.

Източник: Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram