В Пазарджишко спряха с протестите, но край Сливен и Ямбол бунтът продължава

0
301

Собствениците на домашни прасета в Пазараджишко спират протестите, предаде БНТ. Съгласие за това беше постигнато след среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева. Двамата пристигнаха спешно в Пазарджик, за да обяснят на хората, че борбата с африканската чума е изключително важна и всеки трябва да окаже съдействие. На стопаните от Пазарджик беше дадена отсрочка до 11 август да евтаназират животните сами. Сроковете за другите области се определят от местните епизоотични комисии.

Премиерът обеща и по 300 лева на двор за дезинфекция. От министерството на земеделието ще водят разговори с големите свинекомплекси в страната, за да предоставят през следващата година малки прасета на хората, които сега са умъртвили животните доброволно.

В сливенско и ямболско обаче напрежението остава. С викове „Оставка“ и „Да живее България“ започна вчера вторият протест на свиневъди и техни подръжници в сливенското село Крушаре, съобщи радио 999.
Исканията на недоволните отново бяха за оставка на правителството, след като вчера на обяд изтече ултиматуът им за отмяна на заповедта за доброволно ликвидиране на личните стопанста със свине в санитарните зони. Стопаните заявиха пред 999, че отказват да заколят животните си.
За да подкрепят протестиращите в с. Крушаре, отново дойдоха Ана и Тодор от небезизвестната ферма в гр. Болярово, които все още се борят за истината около чумата по овцете в стопанството им от миналата година.
При блокадата на пътя в селото се допускаха единствено линейки, пожарни и автомобили с болни хора, защото по думите на протестиращите „на доброто, трябва да се отговаря с добро“.
Подобни демонстрации имаше на десетки места в страната.
На 3 август на протест и пътна блокада излизат свиневъди от ямболското село Тенево.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here