Събират кметовете заради африканската чума по свинете, взеха първи мерки в областта

Започнало е извършването на дезинфекция срещу разпространението на болестта африканската чума по свинете по паркингите на Автомагистрала „Тракия“, в отсечката между областите Стара Загора, Сливен и Ямбол. Към момента огнищата на заболяването у нас вече са 17, а област Русе обяви бедствено положение.

С цел ограничаване на разпространението на болестта, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, ОПУ Стара Загора ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове.

Чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората – от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.

Всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.

Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне, предвид ситуацията с болестта в Европа и в България, каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора Боян Папазов. Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“,  обясни д-р Папазов.

На 24 юли предстои разширена среща в Областна администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на Общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram