Казанлък изгуби Палатата на физиката

Единствената не само в България, но и на Балканския полуостров Палата на физиката, която се намираше десетки години в Казанлък вече не функционира. След 37 години съществуване уникалният музей на физиката затвори врати през юни м.г. Причината е икономическа, казаха за Пресс тв запознати със закриването на Палатата. Последно тя се намираше в подземията на сградата на общежитието на механотехникума, а преди това дълго време се помещаваше в Изложбената зала, преди манастира, както я знаят казанлъчани. Наложи се след продажбата от Общината на бившата Изложбена зала колекцията на палатата да се премести не особено атрактивното място в мазето на общежитието.

Палатата на физиката е създадена е през 1977 г., а от 1987 г. е филиал на Националния политехнически музей в София. В нея специалистите събираха и съхранява уникални учебно-технически средства и популяризираха постиженията на физиката във всички нейни форми, информираха за всички новости в света на откритията.

Сбирката включваше хиляди експонати и бе изградена е на тематичен принцип и включваше няколко раздела: измеривателни уреди, прости механизми, статика, аеростатика, електростатика, топлинни явления, оптика, електричество и магнетизъм, звук и забавна физика.

Поколения ученици имаха възможност да се докоснат то тази наука в Палатата, която за времето си предлагаше така модерните днес интерактивни методи за неформално обучение.  Тя разполагаше с демонстрационен кабинет, където по предварителна заявка на посетителите се демонстрираха атрактивни, основни, физични закони и техните приложения. Няколко изложби бяха част от богатството на фонда: „Разходка из физиката“, „Механика“, „Озонът“, „Защо магнитите привличат“, „Времеизмерване“, „100 г. проф. Екатерина Михайлова“ и „100 г. акад. Георги Наджаков“.

Палатата на физиката бе една чудесна колекция и място за наблюдение на чудните физични явления в подкрепа на имиджа на Казанлък като град на физиците, но именно тук тя не успя да получи заслуженото си място и бъдеще. Всички образци са преместени за съхранение и евентуално бъдеще излагане в София в Националния политехнически музей, вместо да намерят място в гласения център за обучение по физика.

На снимката: Експонат сеизмограф

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram