Министър Кралев: Идва много силно поколение млади български спортисти

Преди да мислим за нов стадион, трябва да оправим останалата спортна инфраструктура, заяви министърът

В българския спорт расте много силно поколение млади състезатели, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на гостуването си в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. Пред водещата Биляна Гавазова, Кралев говори за актуалното състояние на спорта у нас, за последните успехи на родните спортисти и за приоритетите си във втория мандат начело на ММС.

„Успехите на нашите млади състезатели трябва да бъдат разглеждани в тяхната дългосрочна перспектива. Само преди една година приключи Олимпиадата в Рио де Жанейро. Преди нея анализирахме, че имаме шансове за максимум 6-8 медала. В момента обаче разполагаме с едно много силно поколение млади спортисти. Вярвам че те, заедно с групата от Рио, ще направят така, че да изглеждаме по съвсем различен начин през следващите три години“, заяви Кралев.

През последните седмици младите български спортисти постигнаха серия от впечатляващи резултати. 18-годишният Антъни Иванов стана едва четвъртият представител на мъжкото ни плуване с финал на Световно първенство. Лиляна Георгиева спечели сребърен медал на 1500 м на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години, като навърши 17 години по време на състезанието, а 16-годишната Александра Начева стана сребърна медалистка на троен скок от Световния шампионат за юноши и девойки до 18 години. 20-годишният Даниел Асенов за втори път стана европейски шампион за мъже. Мелек Закифова, Горяна Стоева и Еми-Мари Тодорова спечелиха 3 титли от Континенталния шампионат по бокс за момичета и девойки в София. В борбата  Юлияна Янева взе сребро от Световно и бронз от Европейско за юноши и девойки, а Петя Делчева стана европейска шампионка за кадетки. Мирослава Минчева грабна европейската титла по спортна стрелба за девойки, а Кирил Киров взе  сребърен медал от същия шампионат. Мария Йовкова завоюва европейската титла на тенис на маса за девойки на двойки. Спечелихме и бронзов медал от Европейското първенство по волейбол за момичета до 16 години, провело се в София и Самоков.

„Антъни Иванов направи феноменално класиране. Той е на 18 години, а има над 200 поправки на национални рекорди. Преди да ги навърши, направи 14 поправки на национални рекорди за мъже. Това показва, че е наистина уникален състезател, който трябва да се стремим да запазим по всякакъв начин. Опитваме да му осигурим максимално добри условия за тренировки и завишаваме бонусите, които му се полагат. Той още е ученик, но вероятно ще продължи кариерата си при най-добрите треньори в САЩ, защото вече го искат три университета от Бръшляновата лига“, каза министърът по повод финала на Антъни Иванов на 200 м бътерфлай.

„Имаме един страхотен боксьор като Даниел Асенов, който на 18 години стана европейски шампион за мъже, а на 20 години повтори титлата си – коментира Кралев. – Той побеждава не само връстниците си, но и най-добрите боксьори в Европа за втори пореден път, а конкуренкцията в бокса е много жестока. В женския бокс също имаме феноменално поколение, което взе три златни медала на последното европейско първенство.“

Министърът предрече нови отличия и за българската художествена гимнастика.

„Новият ансамбъл тръгва с такава мощ, че много трудно някой ще го спре. Младите ни гимнастички имат пред себе модел за подражание, оставен от редица поколения „златни момичета“, от които се учат и виждаме, че всяко следващо поколение надгражда и опитва да изпревари успехите на предишното“, каза министърът.

Той допълни, че лекоатлетката Лиляна Георгиева има национални рекорди колкото са годините й, а Александра Начева подобрява върховите постижения на олимпийската шампионка Тереза Маринова.

Красен Кралев коментира, че преди да се направи нов стадион, подобен на този в Скопие, на който се игра мачът за Суперкупата на Европа между „Реал“ (Мадрид) и „Манчестър Юнайтед“, първо трябва да се реши проблемът с останалата спортна инфраструктура.

„Такова съоръжение би трябвало да е черешката на тортата – заяви Красен Кралев. – За да имаш такъв стадион, трябва всичко останало да ти е наред – физкултурните салони в училищата, залите и другите стадиони. Не мисля, че с оглед сегашното състояние на спортната база, най-умното нещо е да инвестираш парите си в един мач. Защото такъв стадион се прави само за един мач и аз не вярвам, че тази инвестиция ще вдигне чак толкова много нивото на македонския спорт. Привърженик съм на еволюционния поход на развитие, не на революционния. Най-важното е стъпка по стъпка да оправим спортната си инфраструктура, за да може, когато му дойде времето, да построим по естествен път и нов стадион.“

Министърът припомни, че от повече от 20 години нищо не е правено в спортната инфраструктура и едва първото правителство на Бойко Борисов започна да строи и реновира съоръжения.

На въпрос кои са трите приоритета във втория му мандат като спортен министър, Красен Кралев отговори, че това са фигуриращият в управленската програма на правителството проект за масирано изграждане на физкултурни салони в българските училища, приемането на новия закон за спорта и продължаване изграждането на спортната инфраструктура с още по-сериозни темпове.

В студиото на bTV бе обявено, че ММС става партньор на инициативата „Да почистим България за един ден“, която ще се проведе на 16 септември.

„Винаги съм подкрепял тази кампания, защото това вероятно е най-мащабният публичен проект в сферата на екологията. Смятам, че трябва да се грижим за средата, в която живеем и работим. Трябва да запазим природата и да не забравяме, че земята сме я взели назаем от нашите деца“, завърши Кралев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram