Александър Алексиев с победоносно завръщане в родината и рекорд в Обиколката на Витоша

Завърналият се от Франция Александър Алексиев с екипа на софийския „Велораптор“ спечели 35-ото издание на Обиколката на Витоша. Събитието събра на старт 1708 велосипедисти при мъже и жени, сред които и традиционните казанлъшки участници в колоездене и бягането.

От самия старт Александър Алексиев поведе колоната от над 1100 колоездача и премина пръв контролата на 31 км, като плътно до него беше Емил Стойнев. Два часа след старта заваля и това направи трасето още по-тежко. На 60-ия километър Алексиев бе увеличил преднината си, а на 75-ия км тя бе вече почти две минути. Това му позволи да финишира с комфортен аванс и с рекорд на трасето от 4.11:00 ч., почти 9 минути по-бързо от миналагодишния победител. Втори, на 5.30 минути след шампиона завърши Емил Стойнев, а бронзът бе за Лъчезар Ангелов.

„Много тежко изпитание и съм щастлив, че в него съм номер 1. Това е второто ми участие след 2008 г. и втората ми победа. Трасето тук бе много тежко, с хлъзгави участъци и трябваше да внимавам, особено при спусканията“, разказа колоездачат от Мъглиж.

Сред участниците в 35-ото издание на Обиколката на Витоша имаше представители на 24 държави, а общо чужденците са над 50. С най-предно класиране след Алексиев от местните клубове при мъжете, в най-масовата група – 19-39 години, е състезателят на СК „Шампион“ Казанлък Николай Колев.

Тази нощ, точно в 23.59 ч. по 100-километровия маршрут ще потеглят и бегачите, плюс 118-те смелчаци-дуатлонисти. Награждаването е утре, около 16:00 часа. Сред стартиращите е и ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев, който вече има осем участия в Обиколката на Витоша.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram