ЧРД на Светла Миткова!

Треньорът на казанлъшкия клуб по лека атлетика „Цветанка Христова“ Светла Миткова пораства с още една година, на днешния ден, така както нарастват и успехите на нейните млади възпитаници. С най-много отличия през годината е новата гордост на клуба – Алекс Топалов, който спечели вицешампионска титла на гюле от НШ за младша възраст и два златни медала на националния ни шампионат за момичета и момчета под 16 г. , както и множество медали от национални и международни турнири за 2017 г.

Бившата спортистка, която се състезава в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск е родена на 17 юни 1964 г. в старозагорското село Медово. Веднага след като семейството й се установява в Казанлък, става част от Детската спортна школа. Неин пръв треньор в ОУ „Христо Смирненски“ е Събка Радева, а по-късно работи с преподавателя Йовка Пашова.
Става част от лекоатлетическия отбор на Казанлък, воден от един най-големите специалисти в атлетическите хвърляния – Петър Рахманлиев.
Състезава се от 1983 г. до 1999 г. за България, след което известно време пребивава в Турция и с фамилията Синирсташ носи успехи за южната ни съседка.
През 1995 г. Светла Миткова спечели бронзов медал от Световното първенство в Гьотеборг, Швеция. Носител е на бронзови медали на гюле от две
европейски първенства – от Париж и Хелзинки в 1974 г. Нейният личен рекорд в тласкането на гюле е 20,91 м., а в хвърлянето на диск 69,72 м. и двата
поставени в София.
След кончината на Цветанка Христова продължи да служи на леката атлетика в Града на розите, като треньор в клуба. Нейните възпитаници са носители на десетки републикански титли в шампионатите по хвърляния на гюле, диск и копие в различните възрасти.

Честит празник на треньорката Светла Миткова, с пожелание за още много спортни успехи и победи от екипа на МГ „Вис виталис“!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram