Ради ще атакува поредна световна купа

Дни след като навърши 71 години, казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев ще бъде единственият български представител в 6-дневно бягане за световната купа, което започва днес и ще продължи до 15 май в Балатонфюред, близо до езeрото Балатон, Унгария. Ради вече е участвал в това бягане и има 2 световни рекорда във възрастовата група М65 (65 – 69) на 6-дневно бягане. През 2017 взе участие в 48-часово бягане на същото трасе и зае почетното 3-то място при мъжете.

Целта на участието на Ради през тази година е поставяне на световен рекорд във възрастовата група М70 (70 – 74), измествайки Клиф Янг. Той постави своя рекорд през 1992 год. и не е подобрен повече от 26 години.

Клиф Янг е австралийски ултрамаратонец, който през 1983 год. на 61 години пробяга 864 км. (от Сидни до Мелбърн) , за 5 дни 15 часа и 4 мин., финишира първи и подобри рекорда с над 9 часа. Същият месец, 24 дни преди това, Клиф постави уникален световен рекорд на 100 мили (14:37:54 часа) в групата М60. Янг е национален герой на Австралия, който заедно с най-великия ултрамаратонец на всички времена Янис Курос, има свое място в Алеята на славата.

И в 9-тото издание на бягането в Балатонфюред ще вземат участие едни от най-силните ултрамаратонци в света, представители на водещи страни в ултрамаратона от 5–те континента на земното кълбо – САЩ, Англия, Франция, Япония. През последните години това е най-силното състезание по бягане на свръхдълги разстояния, с голям брой световни рекорди, единственото 6-дневно бягане със сребърен етикет. 6 дни е най-дългото бягане по време, за което се регистрират световни рекорди от Международната Асоциация по ултрамаратон (IAU).

Успех за Ради в поредното му предизвикателство и желание да поставя национални, а защо не и световни рекорди!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram