Euractiv: ЕК разглежда разследване на Валя Ахчиева за доклад по екопроект

0
921

Европейската комисия разглежда фактите от журналистическо разследване на Валя Ахчиева за бутафорен екодоклад, изготвен с европейски пари, предаде Euractiv, където излезе материалът на Ахчиева.

По информацията в разследването български консорциум е изготвил доклад, в който е записано, че вълците в България са точно толкова, колкото са били и през 2013 година, но в бъдеще се очаква да изчезнат, без ясна обосновка на твърдението.

Разследването повдига въпроса как са използвани досега европейските субсидии – общо 1 милиард и половина лева за финансиране на всички дейности по Натура 2000. 200 милиона лева са дадени от ЕК само за оперативна програма „Околна среда“, именно за да се подобри състоянието на видовете и природните местообитания, отбелязва Euractiv. В повечето случаи за изпълнение на обществените поръчки за „Натура 2000“ МОСВ избира консорциуми, включващи фирмите „Дикон груп“ и фирмата „Портфолио проджект мениджмънт“, които нямат експерти по биоразнообразие, а изпълняват администраторски функции.

„ЕК е запозната с последното разследване на Валя Ахчиева и го анализира. Рано е да коментираме“, казва на 10 декември говорителят по въпросите на околната среда Вивиан Лунела, цитирана от Euractiv.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here