Вулкан изригна внезапно в Нова Зеландия, броят на жертвите расте

улканът Белия остров в Нова Зеландия изригна внезапно, като взе поне пет жертви, още няколко души са в неизвестност, след като около50 души са били в опасна близост. Туристи са били забелязани да се разхождат от вътрешната страна на ръба на кратера малко преди изригването.

Местната полиция информира, че 23 души са евакуирани и предупреди, че броят на загиналите може да нарасне.

Белият остров или Ухакаари се намира край бреговете на Северен остров и е един от най-активните вулкани в страната. Въпреки това островът е туристическа дестинация с чести еднодневни турове и живописни полети.

Етна разтърси Сицилия, изригва пепел, разрушения

Вулкан уби десетки и рани стотици, драмата продължава

„Първоначално се смяташе, че на острова или в близост до него е имало около 100 души по време на изригването, сега вярваме, че е са били по-малко от 50. Някои от тях бяха транспортирани до брега, но се смята, че на острова все още има хора, които се издирват. От евакуираните хора поне един е в критично състояние”, заявиха от полицията.

The Sydney Morning Herald@smh

Video of the eruption of the Whakaari/White Island Volcano in New Zealand. This vision is from @sch who had been on the island only 20 minutes earlier with his family and a tour group, which is also shown in the video. Up to 50 people may have been on the island at the time.967:21 ч. – 9.12.2019 г.Информация за реклами в Twitter и поверителност101 души говорят за това

Изригването започнало около 14.11 ч. местно време,

хвърляйки във въздуха гъста струя бяла пепел и дим. Националната агенция за управление на извънредни ситуации на страната заяви, че „на Белия остров се случва вулканично изригване и е опасно човек да е в близост до него”.

Полицията предупреждава хората, които живеят в района да останат на закрито заради възможността от вулканична пепел във въздуха.

Към момента

няма данни за пострадали български граждани

при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън, съобщиха от българското министерство на външните работи.

По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите. Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

https://www.journeys.nzta.govt.nz/traffic.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram